British Petroleum instaleaza un nou dispozitiv pentru a capta tot petrolul care se devarsa in Golful Mexic

Marti, 13 Iulie 2010, ora 09:59
1439 citiri
British Petroleum instaleaza un nou dispozitiv pentru a capta tot petrolul care se devarsa in Golful Mexic

Compania BP a instalat luni peste scurgerea de petrol din Golful Mexic un nou dispozitiv care ar putea sa permita, in zilele urmatoare, colectarea tuturor celor cateva milioane de litri de titei care se devarsa zilnic in ocean de aproape trei luni.

Imaginile, difuzate in direct pe site-ul de Internet al grupului britanic, arata dispozitivul coborat la aproximativ 1.500 de metri adancime.

BP a confirmat ca acesta a fost instalat.

Denumit "Top Hat 10", acesta inlocuieste un model precedent care a fost retras sambata si care capta aproximativ 25.000 de barili de petrol pe zi, din cei 35.000-60.000 care se scurg zilnic.

Odata ce noul dispozitiv va fi conectat, BP va efectua o serie de teste care ar putea dura intre sase si 48 de ore.

Grupul petrolier si autoritatile americane vor putea decide, pana joi, daca valvele acestui echipament pot ramane inchise, permitand in acest fel limitarea integrala a scurgerii.

"Am inregistrat progrese semnificative", a declarat luni amiralul Thad Allen, care se ocupa de operatiunile de curatare a mareei negre in numele administratiei americane, in timp ce dispozitivul era pe punctul de a fi instalat.

"Aceasta palnie va avea capacitate de a inchide definitv valvele si de a limita progresiv tot petrolul", a explicat amiralul Allen.

Dispozitivul "va putea sa ne spuna daca presiunea este limitata la nivelul putului, caz in care il vom putea acoperi, sau daca putem pur si simplu sa recuperam petrolul", a adaugat el, insistand asupra faptului ca cele doua optiuni reprezinta "doua rezultate mai degraba bune".

Grupul britanic a refuzat in schimb sa garanteze succesul acestei noi incercari, subliniind ca noul dispozitiv nu a fost niciodata folosit la "aceasta adancime si in astfel de conditii".

Daca putul nu va fi colmatat definitiv cu ajutorul dispozitivului, BP intentioneaza sa puna in functiune, la inceputul lui august, primele doua puturi de rezerva care ar trebui sa opreasca definitiv scurgerea.

Punerea in functiune a noului dispozitiv reprezinta o veste buna pentru administratia Obama, care a insistat pentru o solutie rapida si eficienta.

Administratia americana a instaurat, luni, un nou moratoriu privind forajul la adancime pana la 30 noiembrie, dupa anularea in justitie a precedentului decret emis de presedintele Barack Obama.

"La peste 80 de zile de la inceputul mareei negre, o pauza in activitatile de foraj la adancime este esentiala si adecvata pentru protejarea comunitatilor, a zonelor de coasta si a vietii salbatice in fata riscurilor pe care le presupun in prezent aceste foraje", a declarat secretarul american de Interne, Ken Salazar.

Acest nou dispozitiv poate, de asemenea, sa permita un moment de ragaz grupului BP, care a cheltuit deja 3,5 miliarde de dolari pentru a lupta impotriva mareei negre, cea mai mare catastrofa ecologica din istoria Statelor Unite.

Presa relateaza despre interesul altor grupuri petroliere de a cumpara activele gigantului britanic si chiar intreaga companie.

Potrivit presei britanice, Apache Corporation este in prezent in negocieri exclusive cu BP pentru a cumpara active in valoare de 12 miliarde de dolari, iar gigantul american Exxon ar fi primit un acord "de principiu" din partea autoritatilor americane de a cumpara BP.

PetroChina a contactat, de asemenea, BP, potrivit presei. In ceea ce priveste elucidarea cauzelor mareei negre, comisia de ancheta independenta creata de Obama si-a inceput oficial activitatea luni, la New Orleans. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bp, # petrol , # cheltuieli, # palnie instalare catastrofa , #stiri Barack Obama