Bugetul schimbarii - Obama se lupta cu imposibilul

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 22:30
1377 citiri
Bugetul schimbarii - Obama se lupta cu imposibilul

Noul buget SUA, prezentat de presedintele Barack Obama, reprezinta o schimbare categorica fata de politicile ultimilor ani, nu doar fata de ultimii opt, ci de ultimii 30.

 

Daca va reusi sa puna in practica tot ce si-a propus in planul pe care l-a anuntat in fata Congresului, Obama va pune America pe un nou fagas - fundamental diferit de ce s-a intamplat in ultimile decenii, scrie International Herald Tribune.

Temerile care au circulat in ultima vreme in mediul democrat din America - ca Obama ar putea sacrifica agenda sa progresista pentru a face pasi mici in bugetul pe 2009, un an de cotitura in istoria SUA, s-au spulberat.

Bugetul lui Obama aloca 634 de miliarde de dolari, in urmatorii zece ani, reformei in sanatate. E drept, suma nu este suficienta pentru o reforma totala, care sa "prinda" toti americanii in sistemul sanitar, insa este un inceput impresionant.

Pe un alt front, bugetul proiecteaza venituri de 645 de miliarde de dolari din vanzarea cotelor de emisii poluante.

Dupa ani intregi in care administratiile de la Casa Alba au negat fenomenul incalzirii climatice si au lasat problema in bratele succesorului, administratia Obama semnaleaza ca este pregatita sa atace frontal chestiunea schimbarii climei.

Multi se intreaba daca nu cuva reducerile de deficit despre care vorbeste Obama in proiectul de buget sunt realizabile. Poate el cu adevarat sa reduca deficitul de la 1,75 trilioane de dolari anul acesta la mai putin de o treime in 2013?

Ramane de vazut - nu ar fi prima data cand demonstreaza ca poate sa faca ceea ce isi propune, sustine publicatia citata.

Daca Obama reuseste sa retraga armata din Irak repede si fara costuri suplimentare, si daca reuseste si sa puna pe picioare o refacere economica sanatoasa, reducerea deficitului pana la aproximativ 500 de miliarde pana in 2013 nu ar trebui sa fie prea greu - raman insa aceste doua premise greu de dus la indeplinire.

Sunt insa si alte chestiuni in buget care nu par a fi atat de clar trasate. Mai mult, par chiar ingrijoratoare.

Potrivit estimarilor bugetare ale administratiei Obama, raportul dintre datoriile federale si Produsul Intern Brut, o masura folosita frecvent pentru a estima pozitia financiara a Guvernului, va creste exponential in urmatorii ani, dupa care se va stabiliza.

Este ingrijorator ca stabilitatea se va obtine la raportul datorii/PIB de 60%.

Pe plan international s-a mai vazut un astfel de raport, insa America nu a mai trait asa ceva dupa anii imediat urmatori celui de-al doilea razboi mondial.

Si ce s-ar intampla daca ar mai aparea o criza? Cum ar putea face fata America in aceste conditii? Cum se va putea descurca guvernul federal fara a introduce inca o taxa?

Sunt intrebari lasate inca fara raspuns de bugetul lui Obama.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#criza, #economie, #miliarde, #obama, #politica, #sua , #stiri Barack Obama