Campania prezidentiala americana, bulversata de criza financiara

Joi, 25 Septembrie 2008, ora 09:52
1339 citiri
Campania prezidentiala americana, bulversata de criza financiara

Cea mai mare criza a sistemului financiar de la Marea Depresiune din 1929 a bulversat miercuri desfasurarea unei campanii prezidentiale unice in istoria americana, in urma careia ar putea fi ales un afroamerican la conducerea SUA, relateaza AFP.

Intr-un discurs transmis in direct de marile posturi de televiziune, presedintele George W. Bush a declarat miercuri seara ca i-a invitat joi, la Casa Alba, pe cei doi candidati la alegerile din noiembrie. Invitatia inedita este destinata gasirii unei solutii la criza sistemului financiar american.

Administratia Bush a propus un plan de salvare fara precedent, care, in opinia presedintelui american, ar evita "o recesiune indelungata si extrem de neplacuta".


Democratul Barack Obama si republicanul John McCain au acceptat invitatia venita din partea presedintelui american.


Chiar inainte de interventia lui Bush, cei doi candidati au publicat un comunicat comun - un lucru inedit cu circa 40 de zile inainte de alegeri - in care se afirma ca este timpul "pentru unitate intre democrati si republicani, in spiritul cooperarii spre binele americanilor".

"Planul, care a fost trimis in Congres de administratia Bush, prezinta unele probleme, insa eforturile de a proteja economia americana nu trebuie sa esueze", au spus cei doi candidati.


"Trecem printr-un moment in care trebuie sa fim deasupra apartenentei la un partid, pentru binele tarii. Nu putem risca o catastrofa economica. Nu este o problema democrata sau republicana, este o problema americana. Trebuie sa gasim o solutie americana", a spus Obama.


Candidatul republican anuntase miercuri dupa-amiaza ca-si "suspenda" campania incepand de joi, pe o perioada nedeterminata. McCain si-a exprimat dorinta ca dezbaterea televizata cu Obama programata pentru vineri sa fie amanata.


Obama a respins insa aceasta propunere. "Este exact momentul in care poporul american are nevoie sa asculte persoana care, peste 40 de zile, va trebui sa se confrunte cu aceasta criza", a spus el, respingand cererea lui McCain de amanare a primei lor dezbateri televizate. "Cred ca acest lucru tine de activitatea unui presedinte, a se ocupa de mai multe chestiuni odata", a declarat Obama. "Nu este nevoie sa spunem ca putem face doar cate un lucru pe rand si ca ar trebui sa amanam totul", a adaugat senatorul de Illinois.


Obama se afla in Florida de marti, pentru a pregati aceasta dezbatere, care urmeaza sa aiba loc vineri in statul Mississippi. Senatorul de Illinois a spus ca se va reintoarce in Florida joi seara, dupa intalnirea cu Bush.


John McCain a explicat ca doreste sa-si suspende campania prezidentiala si sa amane dezbaterea dintre cei doi, pentru a se concentra pe actuala criza financiara.


Comisia independenta insarcinata cu organizarea dezbaterilor prezidentiale (CPD) i-a cerut lui McCain sa isi respecte angajamentul si sa participe la dezbaterea televizata de vineri, amintind ca dezbaterile trebuie sa se desfasoare in pofida marilor crize. CPD a cerut in 2000 ca dezbaterile sa continue, in momentul in care s-a inregistrat atentatul al-Qaida impotriva distrugatorului american USS Cole, soldat cu 17 morti. "Nu vedem niciun motiv pentru anularea acestei dezbateri", a declarat CPD, intr-un comunicat.


Decizia lui McCain intervine dupa publicarea unei serii de sondaje ce indica o scaderea a cotei sale de popularitate pe plan national si in anumite state-cheie. Decizia intervine si in contextul publicarii de catre New York Times a informatiei cu privire la platile facute de Freddie Mac pana in luna august, firma de refinantare ipotecara, ale carei probleme au contribuit la criza financiara, catre compania de lobby a directorului campanie al lui McCain, Rick Davis.


Potrivit unui sondaj publicat de Washington Post si de postul de televiziune ABC News, senatorul de Illinois are un avans de 9% fata de McCain.


Obama este creditat cu 52% din intentiile de vot, fata de 43% pentru McCain. Potrivit unui alt sondaj publicat de Fox News, Obama are un avans de 6% (45%, fata de 39%). Postul de televiziune NBC si Wall Street Journal ofera un rezultat mai strans intre cei doi contracandidati (48% pentru Obama, fata de 46% pentru McCain).