Casa Alba a marit estimarile privind deficitul bugetar la 1.840 miliarde dolari

Marti, 12 Mai 2009, ora 09:06
1356 citiri
Casa Alba a marit estimarile privind deficitul bugetar la 1.840 miliarde dolari

Casa Alba a marit luni cu 89 miliarde dolari estimarile privind deficitul bugetar din 2009, decizie ce reflecta recesiunea ce a cuprins SUA, valul de someri si sprijinul acordat companiilor ce se confrunta cu probleme, scrie Reuters, conform Newsin.

Astfel, estimarile arata ca deficitul va urca la 1.840 miliarde dolari, sau 12,9% din produsul intern brut (PIB), pentru anul fiscal ce se va incheia in 30 septembrie. Anterior, estimarile oficialilor SUA indicau un deficit bugetar de 1.750 miliarde dolari, sau 12,3% din PIB.

Oficialii Casei Albe au spus ca noile estimari reflecta slabele prelevari de taxe, in contextul problemelor cu care s-a confruntat economia americana, dar si costurile ridicate pentru programele sociale, precum ajutoarele de somaj.

Cheltuielile guvernamentale pentru sprijinirea sectorului financiar si auto sunt, de asemenea, un factor important pentru cresterea estimarilor.

In timp ce democratii din Congres au aprobat bugetul propus de Obama pentru anul fiscal 2010, ce include o serie de initiative privind sistemul de sanatate, educatia si alte sectoare, mai multi democrati mai moderati si unii republicani si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu perspectiva privind deficitul.

Raportul Casei Albe a revizuit si deficitul bugetar pentru 2010, la 1.260 miliarde dolari, sau 8,5% din PIB, in urcare comparativ cu estimarea de 1.170 miliarde dolari, din februarie.

Documentul include si o propunere a presedintelui Barack Obama privind cresterea puterii de creditare a Federal Deposit Insurance Corp la 100 miliarde dolari, de la 30 miliarde dolari.

Masura este menita sa ajute institutia in ceea ce priveste protectia persoanelor care au conturi in banci, in contextul in care unele intitutii financiare ar putea sa intre in faliment anul acesta.

Dupa ce a preluat sefia Casei Albe, in ianurie, Obama a lansat in februrie propria versiune a proiectului de buget, ce continea un plan de cheltuieli pentru 2010 care urca pana la 3.550 miliarde dolari. Planul a fost apoi revizuit la 3.590 miliarde dolari.

Estimarile oficialilor americani vin in contextul in care economia Statelor Unite s-a comprimat in primul trimestru intr-un ritm mai alert fata de asteptari,ca urmare a scaderii abrupte a exporturilor si a stocurilor companiilor, potrivit statisticilor guvernamentale, care au indicat ca economia este inca in recesiune profunda.

Produsul intern brut (PIB), ce evalueaza totalitatea bunurilor si serviciilor din Statele Unite, a scazut cu o rata anuala de 6,1%, a anuntat departamentul american al comertului, dupa o scadere cu 6,3% in trimestrul al patrulea.

Investitiile companiilor au scazut cu un nivel record de 37,9% in primul trimestru, iar investitiile din sectorul rezidential au coborat cu 38%, marcand cel mai mare declin din 1980.

Totusi, exista si unele date incurajatoare in raport. Astfel, cheltuielile de consum au urcat cu 2,2%, dupa ce au scazut masiv in a doua jumatate din 2008. Cheltuielile au fost sprijinite de o crestere cu 9,4% a bunurilor de folosinta indelungata, primul avans supa patru trimestre de scaderi.

Departamentul Comertului a aratat ca pachetul de stimuli al guvernului, de 787 miliarde dolari, aprobat in februarie, a avut un impact nesemnificativ asupra economiei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit, # somaj, # economie, # sua, # comprimare , #stiri Barack Obama