Cele mai devastatoare 10 uragane au costat SUA peste 85 mld. dolari. Va intra Irene in clasament?

Sambata, 27 August 2011, ora 17:26
4863 citiri
Cele mai devastatoare 10 uragane au costat SUA peste 85 mld. dolari. Va intra Irene in clasament?

Un uragan "extrem de periculos si costisitor". Acestea erau sambata temerile presedintelui Barack Obama legate de Irene, "uraganul de proportii istorice". Aproximativ 55 de milioane de oameni de pe coasta de est a Statelor Unite s-au pregatit pentru aceasta catastrofa, iar in marile orase s-a luat decizia punerii pe stand-by tuturor mijloacelor de transport in comun. Vom sti abia peste cateva zile proportiile pagubelor umane si materiale provocate de Irene, insa americanii se asteapta la ce este mai rau din toate punctele de vedere.

Se spune ca "un razboi si un cutremur" nu se vor intampla niciodata in acelasi loc, in acelasi timp, insa uraganul Irene infirma acest lucru. 

Catastrofa loveste un stat ajuns la capatul rabdarilor, care se lupta din rasputeri cu datorii istorice si in care se ingroasa pe zi ce trece numarul oamenilor ce  traiesc sub limita saraciei. 

Daca SUA au reusit sa stearga in timp record semnele dezastrelor din ultimii ani, de data aceasta vor fi necesare eforturi uriase. Iar efectele risca sa scufunde  economia SUA la o adancime de unde va fi extrem de greu de adus la suprafata. 

La ce ne putem astepta din punct de vedere al pagubelor materiale? 

CNBC a facut clasamentul celor mai devastatoare 10 uragane din istoria Statelor Unite. Un calcul simplu arata ca acestea au costat SUA suma de 85 de miliarde de dolari. 

Locul 10 - Jeanne

Uraganul ce a lovit Florida, Virginia si Carolina de Sud in perioada 15-29 septembrie, 2004, a produs pagube de 4,146 miliarde de dolari. 

Locul 9 - Frances

Aceleasi state au fost afectate cu doua saptamani inainte de uraganul Frances. Pagubele produse de acesta au fost cu 1,1 miliarde de dolari mai mari decat cele produse  de Jeanne. 

Locul 8 - Rita

Alabama, Arkansas, Florida, Louisiana si Texas au fost greu afectate in luna septembrie a anului 2005 de catre uraganul Rita. Catastrofa a sters de pe fata pamantului  bunuri in valoare de 6,177 miliarde de dolari. 

Locul 7 - Hugo

Ca si Jeanne, Frances si Rita, Hugo a lovit SUA in prima luna de toamna, de data aceasta in anul 1989. Au fost afectate state precum Georgia, Carolina de Nord si de Sud, Virginia si Puerto Rico. 

Americanii au pierdut 6,624 miliarde de dolari de pe urma acestui uragan. 

Locul 6 - Ivan

Intre 15 si 21 septembrie, 2004, Statele Unite au fost maturate de Ivan. Pierderile materiale au ajuns la 8,065 miliarde de dolari. 

Locul 5 - Charley

Acest uragan a facut sa para ca Florida, Carolina de Nord si cea de Sud sunt locuri de joaca lasate de izbeliste de catre un grup de copii. Dupa ce a lovit cu putere  tip de doua zile, in luna august a anului 2005, pagubele s-au ridicat la 8,479 miliarde de dolari.  

Locul 4 - Wilma 

Cu toate ca a afectat un singur stat, Florida, Wilma a distrus bunuri de 11,306 miliarde de dolari. Uraganul a lovit acest stat in octombrie 2005. 

Locul 3 - Ike

Probabil ca ne amintim cu totii de Ike, uragan care a devastat Statele Unite in urma cu doar trei ani. Catastrofa a afectat state precum Texas, Indiana, Illiniois si  Louisiana, si a produs pierderi de 12,648 de miliarde de dolari. 

Locul 2 - Andrew

Au trecut aproape 10 ani de la prapadul pe care l-a produs Andrew, uraganul care a afectat Florida si Louisiana. Nota de plata s-a ridicat la 22,231 miliarde de  dolari. 

Locul 1 - Katrina

Pe primul loc in acest top al catastrofelor se afla, bineinteles, Katrina. S-a discutat atat de mult despre acest fenomen devastator, incat este greu de crezut ca au trecut deja sase ani de atunci.

Katrina a  facut ravagii in Alabama, Florida, Georgia, Louisiana, Mississippi si Tennessee. Pierderile materiale au fost de 45,115 miliarde de dolari. Insa acestea au palit in fata pierderilor umane. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #criza sua, #dezastru, #dezastru natural, #paguba uragan, #uragan, #uragan america, #uragan irene, #uragan katrina, #uragan sua , #stiri Barack Obama