Chrysler - primul faliment auto din istoria SUA

Vineri, 01 Mai 2009, ora 11:13
2637 citiri
Chrysler - primul faliment auto din istoria SUA

Chrysler a cerut intrarea in faliment si a anuntat incheierea unui parteneriat cu Fiat. In urma acestei intelegeri, grupul italian va prelua o participatie de 20% la constructorul auto american, aceasta putand ajunge pana la 35% prin investitii.

Ca urmare a scaderii vanzarilor si esecului de a ajunge la o intelegere privind restructurarea datoriilor, Chrysler a devenit primul producator auto din istoria SUA care cere declansarea procedurilor de faliment.

Masura a fost apreciata de presedintele Barack Obama ca esentiala pentru salvarea celor 30.000 de locuri de munca de la compania americana, al carui actionar majoritar este fondul de investitii Cerberus Capital Group.

Parteneriatul cu Fiat include si posibilitatea ca, dupa ce compania americana isi achita datoriile catre Trezoreria SUA, constructorul auto italian sa poata ajunge la un pachet majoritar de 51% la Chrysler.

Compania americana, fondata in 1925, s-a prabusit din cauza dependentei totale de piata auto din Statele Unite, puternic afectata de criza economica mondiala, dar si a calitatii scazute a autovehiculelor, respectiv a portofoliului compus aproape in exclusivitate din modele SUV, cu un consum ridicat de combustibil.

Ca parte a procesului de faliment, statul american va oferi fonduri de 3,5 miliarde de dolari pentru acoperirea datoriilor si pana la 4,5 miliarde de dolari pentru acoperirea altor costuri. Procedurile de faliment vor dura intre 30 si 60 de zile, potrivit presedintelui SUA.

Pe langa participatia preluata de Fiat, fondul de asigurari medicale al federatiei sindicale din domeniul auto (United Auto Workers) va prelua 55% din companie, in timp ce statul american si cel canadian vor controla impreuna 10%.

Potrivit Medafax, Chrysler nu a cerut intrarea in faliment si in Canada, unde detine trei fabrici, si va primi din partea executivului canadian un sprijin financiar pentru restructurare de 2,4 miliarde de dolari.

Titlurile rivalilor Chrysler, GM si Ford, au crescut cu 6,1%, respectiv cu 9,7%, dupa anuntarea falimentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#chrysler, # obama, # faliment, # istoria, # intelegeri , #stiri Barack Obama