Criza economica ne pune fata in fata cu Marx

Duminica, 14 Iunie 2009, ora 23:42
1026 citiri
Criza economica ne pune fata in fata cu Marx

Criza economica ii face pe multi sa se intoarca la ideologia lui Karl Marx, ca solutie salvatoare. Sau cel putin asta arata vanzarile la "Das Kapital", cartea de capatai a socialistilor, care au crescut vertiginos in ultimul an.

O editura din Germania a vandut mii de exemplare in 2008, in conditiile in care cu un an inainte se vindeau doar o suta de exemplare, arata Leo Panitch, profesor de stiinte politice la Universitatea York din Toronto, in articolul "Marx modern", publicat in revista Foreign Policy.

Mai mult, un sodaj realizat in aprilie arata ca in Statele Unite, 20% din cetateni considera ca socialismul este un sistem mai bun decat capitalismul. 53% din respondenti spun ca prefera capitalismul, iar 27% nu stiu ce sa raspunda.

Criza economica readuce in prim-plan ideologia socialista pentru simplul motiv ca a fost prezisa de Marx cu ani in urma, spune profesorul Panitch.

"Marx era adevaratul realist. Utopisti sunt cei care considera ca poti avea capitalism fara o criza economica", declara el, intr-un interviu pentru The Real News.

Neo-liberalismul se afla deja intr-o situatie dificila si inainte de criza economica, spune Panitch, pentru ca nu se aplica in toate zonele lumii iar in unele, unde se aplica, multi oameni sufera.

Bancile se prabusesc, oamenii isi pierd locurile de munca. Fabricile se inchid si cererea de bunuri pe piata scade. Ce ar face Marx?

"Le-ar spune oamenilor sa depaseasca izolarea sociala la care i-a condamnat capitalismul, sa se organizeze in sindicate si organizatii si sa faca o revolutie", spune Leo Panitch.

Criza economica a survenit pe fondul contradictiilor inerente sistemului capitalist, arata Panitch.

"Daca ar fi observat criza economica actuala, Marx ar sublinia defectele capitalismului ca sistem care au dus la aceasta criza. Noile instrumente financiare au permis cresterea riscurilor iar acumularea de capital ar fi fost mult mai mica fara ele, in ultimele decenii.

Finantele au ajuns sa stea la baza societatii iar cererea de bunuri a ajuns sa fie dependenta de carduri de credit si de dobanzi. Sindicatele nu mai au aceeai forta iar reducerea ajutoarelor sociale au facut oamenii sa fie vulenrabili la socurile de piata", spune Panitch.

Marx, un ecologist convins

Marx era sensibil la problemele de mediu, arata Panitch. Era constient de faptul ca sistemul capitalist se dezvolta cu pretul distrugerii mediului inconjurator.

Capitalismul, piata libera, sunt niste utopii. Nimeni nu vrea sa vorbeasca despre adevaratele contradictii din acest sistem, iar acum se incearfa acum se incearca introducerea lui in procesul de reducere a emisiilor de carbon.

"Conform protocolului de la Kyoto, firmele au o limita de emisii de carbon peste care nu pot sa treaca. Daca au reusit sa se situeze sub nivelul respectiv, aceste firme pot vinde creditele de emisii de carbon altor firme, care au trecut peste pragul respectiv, in asa fel incat acestea sa nu aiba probleme cu legea. Este un sistem bazat pe aceleasi principii care ne-au dus la criza economica actuala. Sa incerci sa rezolvi probleme de mediu cu aceste instrumente financiare atat de volatile este un dezastru", spune Panitch.

Dupa ce sectorul auto s-a prabusit in Statele Unite, din cauza scaderii cererii, fabricile s-au inchis si sute de mii de persoane si-au pierdut locurile de munca. Companiile au fost preluate de stat. Insa statul, arata Panitch, nu prea are de gand sa faca nimic cu ele. Relansarea lor depinde de convertirea industriei auto in ceva durabil.

Tot sectorul auto trebuie preluat de stat, spune Panitch. "Ceea ce trebuie sa facem este sa transformam aceasta industrie in tipuri de productie durabile, de tipul panourilor solare", arata el. Insa pentru asta ai nevoie de un sistem bancar care sa imprumute bani pentru realizarea acestei conversii.

Bancile trebuie sa fie preluate de stat

Al cincilea punct al Manifestului Comunist al lui Marx era nationalizarea bancilor, iar acum auzi despre astfel de propuneri peste tot, chiar si de la persoane care respingeau pana acum marxismul.

Politica SUA este foarte departe de a implementa astfel de masuri, chiar daca a preluat multe din institutiile masive care au intrat in faliment in urma crizei. Si asta pentru ca statul, dupa ani intregi de atrofiere, nu mai are capacitatea de a transforma o industrie in alta. Statul in sine trebuie sa se schimbe.

"Problema este ca nimeni nu vrea sa discute despre planificare, si adevarul este ca problemele sunt atat de mari incat nu se pot rezolva fara o forma de planificare", arata profesorul. Panitch adauga ca nu este vorba de o planificare birocratica, de tipul celei din sistemele comuniste: "vorbim despre o planificare democratica", spune el.

Pentru a sustine un astfel de sistem, spune el, ai nevoie de un sistem bancar reglat de stat, care sa directioneze fondurile in asa fel incat industriile sa nu mai distruga mediul.

Problema lui Marx? Lipsa de popularitate

Presedintele american Barack Obama pare sa fi ajutat socialismul in ceea ce priveste promovarea, mai spune Panitch, avand in vedere ca presedintele a fost numit deseori socialist, din cauza preluarilor de catre stat a institutiilor falimentare realizate de cand si-a inceput mandatul.

Problema este insa ca socialismul si implicarea statului in economie sunt asociate in toata lumea cu nerespectarea drepturilor omului. Teoriile lui Marx sunt clare si in aceasta privinta, spune Panitch: capacitatea omului de a planifica colectiv modul in care utilizam resursele si efectuam schimburi comerciale pune bazele exprimarii sale individuale.

Mai precis, prin democratizarea schimburilor comerciale ne exercitam drepturile. Chiar si Stalin, cu planificarile lui anti-democratice, pe care Marx le-ar fi considerat respingatoare, a preluat ideologia marxista. Acesta ar fi motivul pentru care Marx este respins acum.

Panitch pare convins ca secolul XX va readuce in prim plan socialismul si ca partidele politice vor renunta la mostenirea stalinista. Marea intrebare ar fi: cum reusesti sa implementezi un sistem care sa schimbe statul in asa fel incat sa nu se mai ajunga la birocratie. Dar mai ales, cum lupti, in moduri democratice, cu opozitia din partea capitalistilor.

Cu toate acestea, in Europa electoratul se tine departe de socialisti. Partidul Socialistilor din Parlamentul European are doar 183 de reprezentanti, fata de cei 264 ai Grupului Popular. Nici in 2004 stanga nu statea mai bine: atunci, Socialistii au obtinut 203 mandate iar Popularii 282.

Cu siguranta ca rezultatul nu poate fi pus doar pe seama lipsei de popularitate a lui Marx. Poate ca nu au avut candidati destul de atractivi. Poate ca oferta competitorilor a fost mai buna. Poate ca nu au stiut sa profite de criza economica. Oricare ar fi motivele, socialistii par sa fi pierdut, pe moment, o oportunitate de a impune o revolutie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #marx , #stiri Barack Obama