Efectul de domino pe piata de capital: Bursele europene se prabusesc, dupa cele din SUA si Asia

Miercuri, 03 August 2011, ora 11:51
1422 citiri
Efectul de domino pe piata de capital: Bursele europene se prabusesc, dupa cele din SUA si Asia

Bursele europene au deschis, miercuri, in scadere urmand evolutiile negative din Statele Unite si Asia, pe fondul ingrijorarilor privind starea economiei globale, relateaza BBC News. 

Bursa de la Londra inregistra un declin de 1,6%, in timp ce bursele de la Frankfurt si Paris consemnau scaderi de 1,7%, in debutul sedintelor de tranzactionare.

La New York, indicele Dow Jones a inchis in scadere cu 2,2%, dupa ce statisticile oficiale au indicat scaderi ale cheltuielilor pentru consum, pentru prima data in ultimii doi ani.

Pietele asiatice au urmat trendul descrescator, indicele Nikkei, al Bursei din Tokyo, inregistrand o scadere de 2,1%, in timp ce indicele Hang Seng, al Bursei din Hong Kong, a consemnat un declin de 1,1%.

Preturile petrolului au coborat pe bursele din Asia, titeiul american cu livrare in septembrie pierzand 49 de centi, pana la valoarea de 93,30 dolari barilul, iar petrolul Brent cu livrare in septembrie scazand cu 65 de centi, la 115,81 dolari pe baril.

Presedintele american Barack Obama a salutat marti aprobarea de catre Congres a ridicarii plafonului de indatorare, dar a spus ca se asteapta acum la o reforma fiscala si ca este nevoie de o "abordare echilibrata", in care cei bogati sa plateasca mai multe taxe, pentru o reducere a deficitului.

Limita plafonului de indatorare - 14.300 de miliarde de dolari - urma sa fie atinsa de SUA marti la miezul noptii. In lipsa ridicarii acestui plafon, SUA intrau in incapacitate de plata si probabil ajungeau din nou la recesiune, ceea ce ar fi avut consecinte catastrofale la nivel mondial.

Prima parte a acordului votat marti prevede taieri in cheltuielile bugetare de aproape 1.000 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani, dar o comisie speciala a Legislativului va examina ce alte noi reduceri bugetare s-ar putea face. Republicanii se tem de noi reduceri in bugetul apararii, in timp ce democratii nu vad cu ochi buni reduceri in sectorul social si medical.

Deocamdata, punctele-cheie ale acordului sunt urmatoarele:

- O crestere a limitei de indatorare, in mai multi pasi, intai cu o transa de 400 de miliarde de dolari, care va intra in vigoare imediat. O alta crestere, de 500 de miliarde de dolari, ar putea intra in vigoare de la toamna, daca o aproba Congresul.

- O a treia crestere, de 1.500 de miliarde de dolari - care ar trebui sa fie suficienta pentru anul viitor - ar putea fi avuta in vedere dupa intrarea in vigoare a unor noi masuri de austeritate.

- Reduceri de cheltuieli in valoare de 900 de miliarde de dolari vor avea loc in urmatorii ani in special in programele pentru educatie, locuinte si transport. Aceste reduceri ar putea aduce programele respective la nivelul din urma cu cativa ani. Apararea va pierde 350 de miliarde de dolari.

- O noua comisie legislativa bipartizana, formata din 12 membri, va recomanda viitoarele reduceri de cheltuieli, tinta fiind o economisire a 1.500 de miliarde de dolari. Daca nu se atinge aceasta tinta, pentru diferenta care ramane se vor face reduceri automate de cheltuieli, de la 1 ianuarie 2013 - jumatate din programele de aparare, restul din celelalte programe, cu exceptia asigurarilor sociale, Medicaid, asigurarile de somaj, pensiile. Taierile din programul Medicare vor fi limitate.

- O revizire a codului fiscal ar putea fi o parte a solutiei viitoare de reducere a deficitului.

#burse europene, #criza sua, #bursa londra, #indici, #evolutii indici, #sedinta tranzactionare, #piata capital , #stiri Barack Obama