"Europa ar trebui sa insiste pe masurile de austeritate"

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 15:32
1075 citiri
"Europa ar trebui sa insiste pe masurile de austeritate"

Europa ar trebui sa ignore propunerile venite din partea Statelor Unite de stimulare continua a economiei si sa insiste pe ideea planurilor de austeritate, care nu pot declansa o noua recesiune, conform declaratiilor economistului John B. Taylor, citat de Bloomberg, precizeaza NewsIn.

"Nu aveti nevoie de pachete de stimulare acum", a declarat Taylor, profesor universitar la Stanford, creatorul uneia din regulile de ghidare a politicii monetare.

"Acesta este un mesaj important, mai ales acum, cand urmeaza sa aiba loc summit-ul G-20", a adaugat el, in cadrul unei conferinte a bancilor centrale de la Oslo.

Presedintele american Barack Obama incearca sa convinga statele membre G-20 ca revenirea economiei se poate obtine doar prin stimularea cresterii economice, in timp ce Germania si Marea Britanie se concentreaza pe reducerea deficitelor bugetare, ceea ce va duce mai mult ca sigur la discutii aprinse de ambele parti in cadrul summit-ului G-20 de pe 26-27 iunie, de la Toronto.

"Ar trebui sa ne miscam repede in ceea ce priveste consolidarea economiilor, deoarece datoriile si deficitele sunt prea mari si vor constitui o piedica pentru economie", a declarat Taylor.

"Ar fi mult mai bine sa nu adaugam stimuli, ci sa incercam sa obtinem o consolidare bugetara. Cred ca acest lucru ar fi benefic revenirii economiei", a adaugat economistul.

Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne a propus saptamana aceasta cele mai mari reduceri bugetare ale ultimilor 50 de ani, de 11% din produsul intern brut.

In acelasi timp, Germania promoveaza strategiile G20 de iesire din zona de stimulare fiscala, cerand Statelor Unite sa se alature Europei si politicii de reducere a cheltuielilor bugetare.

"Aproape intotdeauna se intampla ca aceste consolidari bugetare sa se petreaca mai lent decat era prevazut, si de aceea nu cred ca este cazul sa ne facem prea multe griji in privinta unei consolidari prea rapide. Nu vad vreun risc de deflatie.

Nu vad vreun risc de reintrare in recesiune", a declarat Taylor.

Economistul a mai spus ca politica de mentinere a ratei dobanzii cheie la un nivel foarte scazut de catre Rezerva Federala, inca de la finalul crizei dotcom din 2000, a fost principala cauza a cresterii preturilor la locuinte din ultima decada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri, #austeritate, #recesiune , #stiri Barack Obama