Europa asteapta administratia lui Obama pentru a aplica masuri anticriza

Luni, 15 Decembrie 2008, ora 10:20
1380 citiri
Europa asteapta administratia lui Obama pentru a aplica masuri anticriza

Europa a preluat initiativa pentru rezolvarea crizei financiare mondiale scapate de sub control in 2008, profitand de responsabilitatea SUA in acest dezastru, dar asteptand investirea presedintelui american ales, Barack Obama, pentru a concretiza eforturile in acest sens. "Pentru prima data in istoria financiara, planurile elaborate in UE sunt cele care au inspirat masuri luate ulterior si in alte tari, printre care si Statele Unite", declara recent seful statului francez, Nicolas Sarkozy.


Gestionarea crizei financiare in Europa de catre acesta, in urma eforturilor menite sa puna capat conflictului militar ruso-georgian din august, au asigurat reusita presedintiei franceze a UE.


Debutul a fost insa pozitiv. Timp de noua luni, guvernele europene au considerat initial criza financiara, care a inceput in SUA in domeniul imobiliar, ca fiind un fenomen american.


Criza a curpins treptat bancile, in septembrie, dupa falimentul Lehman Brothers, statele reactionand disparat, fara a se ingrijora de consecintele initiativelor lor de ajutorare a bancilor nationale.


Gravitatea situatiei a impus in final o solutie coordonata: circa 2.000 de miliarde de euro au fost alocate pentru salvarea sistemului.


"Nu trebuie sa adoptam o atitutine triumfatoare, europenii au avut dificultati in adoptarea unei pozitii comune", subliniaza Jean Pisani-Ferry, directorul Centrului de reflectie asupra problemelor economice, Bruegel, din Bruxelles.


Dar la final, "europenii au dovedit unitate in conditii care le-au fost favorabile in contextul in care administratia americana se afla la final de mandat, au marcat in mod categoric puncte pe agenda reglementarii financiare mondiale".


Aceasta situatie le-a permis sa il determine pe presedintele George W. Bush, foarte reticent la inceput, sa organizeze in noiembrie un summit al marilor state din cadrul G20 la Washington, pentru a incepe reglementarea unui sistem financiar discreditat dupa mai multi ani de speculatii.


Marile puteri trebuie sa incerce sa realizeze in prezent o reforma pentru primele luni ale lui 2009, intr-un context nou in SUA, unde isi va prelua atributiile democratul Barack Obama, mult mai dispus sa reglementeze pietele financiare decat actualul lider de la Casa Alba.


Transformarea crizei financiare intr-una economica generalizata favorizeaza urgentarea eforturilor comune de o parte si de alta a Atlanticului si concomitent pe doua fronturi: planurile de relansare si reglementarea pietei.