Exporturile, un pericol pentru economia mondiala

Joi, 12 August 2010, ora 09:46
1479 citiri
Exporturile, un pericol pentru economia mondiala

Dezechilibrele comerciale isi fac din nou aparitia in economia mondiala, pe masura ce guvernele se implica din ce in ce mai mult in lumea afacerilor. 

Astfel a reaparut obsesia ca exporturile pot fi motorul unei cresteri economice sustenabile, care, de obicei, se dezvolta doar in tarile nou industrializate, emergente. Insa, in ultimele luni, aceasta idee s-a raspandit si in Statele Unite si Europa.

Analistii avertizeaza ca, daca se continua in aceeasi directie, exporturile vor pune stapanire pe politicile guvernamentale, relateaza Financial Times.

Tari precum Germania si Japonia au de multa vreme mania exporturilor. Naoto Kan, noul premier japonez, a vorbit adesea despre sprijinul guvernamental puternic pentru companiile japoneze care vand in afara tarii.

Acum sindromul a devenit acut si in alte tari, precum Statele Unite si Marea Britanie, care aveau deficite de cont curent mari in timpul cresterii economice din anii 2000 si, probabil, vor avea din nou deficit, daca economia mondiala isi revine.

Administratia presedintelui american Barack Obama si-a propus sa dubleze exporturile in cinci ani. In acelasi timp, premierul britanic, David Cameron, si-a trasformat diplomatii in adevarati agenti de vanzari.

Nimeni nu ar trebui sa puna la indoiala nevoia pentru reechilibrarea economiei mondiale, mai ales ca surplusul comercial a ajuns la cote foarte mari in China. Acest lucru poate fi schimbat prin ajustarea ratei de schimb, un lucru cerut atat de SUA, ca si de Uniunea Europeana.

Insa o politica in favoarea exportatorilor poate crea multe probleme. Astfel, risca sa creeze un sistem de sprijinire a industriei exportatoare foarte complex si ineficient, ce ar distorsiona pietele interne.

De asemenea, incurajarea ideii conform careia exporturile creeaza locuri de munca, in timp ce importurile le distrug, ar putea transforma protectionismul intr-o problema serioasa.

In plus, este imposibil ca toate tarile sa iasa din recesiune in acelasi timp, folosindu-se de exporturi.

Exporturile aduc mai putine avantaje decat se crede

Potrivit analistilor, contributia pe care o au exporturile la economia unei tari e mult mai redusa decat se crede, chiar si in economiile avansate, iar companiile producatoare sunt nevoite sa importe multe materii prime. Prin urmare, tarile care promoveaza agresiv exporturile ar trebui sa se astepte si la o crestere importanta a importurilor.

Potrivit unui studiu al Comisiei Internationale de Comert, din Statele Unite, 39 la suta din locurile de munca create de industria exportatoare sunt, de fapt, joburi in domeniul serviciilor.

Intr-adevar, sectorul exporturilor de servicii pare sa fie cel mai promitator, inclusiv contributiile la buget provenite din taxele pentru folosirea drepturilor de proprietate intelectuala.

China poate trimite in strainatate bunuri in valoare de 1,2 trilioane de dolari in fiecare an, insa multe componente ale acestor produse au fost asamblate in alta parte. In SUA, de exemplu, exporturile de bunuri ajung la 1,1 trilioane de dolari, la care se adauga si jumatate de trilion de dolari din exporturile de servicii.

Analistii publicatiei financiare sunt de parere ca exporturile mari, in sine, nu reprezinta o problema, insa promovarea agresiva a acestora este periculoasa. De asemenea, economistii sustin ca nevoia de schimbare a modelului de crestere economica la nivel mondial nu ar trebui sa fie o scuza pentru revenirea la mercantilism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igienă și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Exista anumite in care acest aspect este cu atat mai important, intrucat...
#exporturi, #economia, #mondiala, #afaceri , #stiri Barack Obama