Fantoma Lehman Brothers bantuie Europa?

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 14:54
1872 citiri
Fantoma Lehman Brothers bantuie Europa?

Escaladarea crizei datoriilor din Europa nu va duce la o repetare a colapsului din 2008, a avertizat seretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner. Facand referire la situatia Americii, acesta a cerut politicienilor SUA sa sprijine cresterea economica.

Nu exista nici o sansa ca statele europene sa permita vreunei institutii financiare sa falimenteze in modul in care a facut-o Lehman Brothers acum 3 ani, a declarat Geithner, potrivit Forbes.

In opinia acestuia, guvernele europene au avut intotdeauna o traditie in a-si apara institutiile financiare, spre depsebire de SUA si in plus, au vointa si mijloacele necesare pentru a paza spatele celor mai mari banci europene.

Desigur, comentariile lui Geithner prresupun ca modalitatile de salvare unilaterale pe piata interna a unor banci din tari precum Franta sau Germania ar fi de ajuns pentru a stopa valul de criza.

Pietele multi se tem ca actuala criza a datoriilor suverane va avea efecte transfrontaliere contagioase.

De aceea, pietele din intreaga lume, si nu doar in tarile PIIGS, au fost afectate de raspandirea temerilor.

In opinia acestuia, liderii europeni au nevoie de mai multa forta in spatele angajamentelor lor pentru a se asigura ca Italia si Spania pot mentine ratele dobanzilor durabile.

Acesta a spus ca Europa trebuie sa intreprinda reforme pentru Grecia, Irlanda si Portugalia pentru a castiga increderea lumii ca au vointa politica de a salva regiunea.

Geithner a precizat ca problemele cu care se confrunta Europa conteaza pentru SUA fiindca acestea cer prudenta la nivel mondial.

“Avem un mare interes in a ajuta Europa, insa aceasta este provocarea statelor membre UE. Ele, insa, au capacitatea economica si financiara de a raspunde acestei provocari”.

La sfarsitul saptamanii, Timothy Geithner va participa la intalnirea ministrilor de Finante din statele membre ale Uniunii Europene, din Polonia. Analistii internationali considera ca vizita americanului se datoreaza temerilor care exista cu privire la criza din zona euro.

SUA, in pericol…

Chiar daca sectorul financiar a fost salvat cu succes dupa criza din 2008, Geithner a declarat ca SUA a ramas cu cicatricile crizei.

Acesta spune ca economia SUA ar putea sa devina mult mai slaba in conditiile in care ar esua programul pentru locuri de munca al presedintelui Barack Obama.

Potrivit analistilor, presedintele American se confrunta cu mari probleme "acasa, in SUA", de aceea sansele ca acesta sa fie reales pentru un nou mandat sunt slabe in cazul in care criza din Europa se raspandeste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#colaps, #criza datorii suverane, #declaratii timothy geithner, #lehman brothers, #sua , #stiri Barack Obama