G8 vede economia mondiala in continuare amenintata de criza

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 17:31
1366 citiri
G8 vede economia mondiala in continuare amenintata de criza

Liderii grupului informal G8, al celor mai industrializate state, cred ca economia mondiala este in continuare amenintata de "riscuri considerabile" si ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar, conform unui proiect de document obtinut de Reuters, precizeaza NewsIn.



Liderii G8 s-au reunit in orasul L'Aquila
, grav afectat de cutremurul din aprilie, iar discutiile au inceput cu subiectul crizei economice, inaltii responsabili admitand ca au subestimat gravitatea acesteia cu ocazia reuniunii din 2008 din Japonia.

"Chiar daca exista semne de stabilizare ale economiei si de imbunatatire a increderii, economia reala nu si-a revenit inca iar piata muncii si salariile sunt caracterizare de stagnare", a declarat Takao Hattori, analist al Mitsubishi UFJ Securities.

Insa summitul G8 este asteptat a aduce putine initiative de anvergura, atentia in acest sens indreptandu-se spre forumul G20, ce include si marile economii emergente, ce va avea loc in septembrie in Pittsburg.

Excluzand intentia Chinei de a deschide o dezbatere despre folosirea dolarului ca valuta globala de rezerva, documentul vorbeste doar despre "dezechilibrele" globale.

"O crestere stabila si sustenabila de lunga durata va cere o rezolvare a dezechilibrelor existente in conturile curente", se arata in documentul pregatit pentru discutiile din cadrul G8.

China sustine ca denominarea dolarului a exacerbat criza globala si se teme ca nota de plata pentru revenirea economiei SUA aduce riscuri inflationiste pentru activele chineze in dolari, estimate la 70% din rezervele valutare oficiale.

Presedintele Barack Obama era asteptat sa isi puna amprenta asupra primului summit G8 la care participa, prin prezidarea intalnirii de joi, de la Aquila, a Forumului Economiilor Mari, format din 17 state.

Totusi, ministrii economiei si finantelor, in cadrul unor discutii preparatorii, au esuat in incercarea de a umple golurile dintre SUA si Europa, pe o parte, si China si India, pe de alta parte, in ceea ce priveste injumatatirea emisiilor de gaz de sera, pana in 2050.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#criza, #document, #dolar, #economie, #g8, #lideri, #risc, #state , #stiri Barack Obama