Gaddafi isi cauta casa

Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 23:53
1497 citiri
Gaddafi isi cauta casa

Administratia Barack Obama a inceput sa caute o tara, probabil din Africa, unde ar putea fi primit Muammar Gaddafi daca s-ar retrage de la conducerea Libiei, desi opozitia nu a pregatit un lider care sa preia puterea, scrie New York Times, in editia electronica, potrivit Mediafax.

Statele Unite si aliatii lor cauta in secret o tara care sa il accepte pe Muammar Gaddafi, desi liderul libian a avut o atitudine sfidatoare in ultimele zile, subliniind ca nu intentioneaza sa paraseasca tara si intensificand bombardamentele la Misrata.

Eforturile Statelor Unite sunt ingreunate de faptul ca Gaddafi risca sa fie inculpat de Curtea Penala Internationala (CPI) pentru doborarea cursei Pan Am la Lockerbie in 1988 si pentru atrocitati comise in Libia.

O varianta ar fi gasirea unei tari care sa nu fie semnatara a tratatului CPI.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a autorizat posibilitatea efectuarii unor raiduri aeriene pentru protejarea populatiei libiene, dar nu si inlaturarea regimului de la Tripoli.

Insa Statele Unite, Franta si Marea Britanie au anuntat ca acesta este obiectivul lor, in afara de protejarea populatiei civile.

"Am invatat unele lectii din Irak, iar una este ca libienii trebuie sa fie responsabili de schimbarea regimului, nu noi. Noi doar incercam sa gasim o solutie pasnica pentru a pregati retragerea de la putere, daca exista oportunitatea", afirma un oficial american de rang inalt. 

#gaddafi, #barack obama, #libia, #revolutie libia , #stiri Barack Obama