GEST DISPERAT: Obama arunca in piata 30 de milioane de barili de petrol

Luni, 27 Iunie 2011, ora 12:33
1849 citiri
GEST DISPERAT: Obama arunca in piata 30 de milioane de barili de petrol

Saptamana trecuta, Barack Obama a luat o decizie surprinzatoare. A scos pe piata 30 de milioane de barili de petrol din rezerva nationala strategica, sub numele de "stimul economic". Gestul reprezinta un semnal de alarma pentru OPEC si pentru speculantii din industria petrolului. Ce se ascunde de fapt in spatele miscarii disperate a Presedintelui SUA?

Pasul a fost facuta in tandem cu alte state dezvoltate. Rezultatul urmeaza a fi eliberarea a 60 de milioane de barili de petrol pe piata, pe parcursul a 30 de zile, conform CNN.

Ramane de vazut daca gestul va avea rezultatul dorit.

Pretul petrolului s-a micsorat cu 4% joi, a doua zi ajungand la 90,61 dolari barilul.

Stimul economic

Multi analisti se refera la aceasta eliberare ca fiind QE3 (Quantitative Easing, Degajare Cantitativa). Termenul este folosit pentru descrierea miscarilor facute de Federal Reserve (Fed), in ultimele luni, in scopul intaririi economiei.

Fed a realizat doua runde de QE si analiza o a treia, in ciuda faptului ca miscarea a devenit din ce in ce mai dificila din punct de vedere politic.

Decizia de a inunda piata cu petrol intr-o aparenta incercare de a micsora preturile este vazuta ca fiind o cale ocolitoare de a stimula economia.

"Impactul preturilor petrolului relativ mari reprezinta o frana puternica in consumul populatiei, mai ales in SUA", este de parere Greg Priddy, un analist pe piata globala a energiei de la compania de consultata in risc politic Eurasia Group.

"Motivatia din spatele acestei decizii reprezinta utilizarea rezervelor strategice de petrol pe post de stimul macroeconomic", a mai spus Priddy.

Este cantitatea de petrol eliberata pe piata destul de mare pentru a scadea preturile atat de mult incat sa fie stimulata economia? Raspunsurile analistilor la aceasta intrebare sunt impartite.

Deficit pe piata

Bineinteles, Casa Alba nu a spus in mod direct ca eliberarea de petrol are ca scop stimularea economiei.

Administratia a explicat ca gestul vine sa compenseze cele 2 milioane de barili care sunt pierdute zilnic in conflictul armat din Libia.

Lumea se confrunta cu o lipsa de petrol, au mai spus reprezentantii administratiei.

Acest lucru este partial adevarat.

Salvarea nu a venit de la OPEC

Pierderile de petrol din Libia reprezinta, cu siguranta, o problema pentru industrie.

Dar, pana acum, aceasta pierderea a fost acoperita, pe de o parte cu titei din Arabia Saudita si, pe de alta parte, prin apelarea la rezervele companiilor petroliere.

Preturile petrolului in SUA au scazut cu 15% de la nivelurile record atinse in aprilie, pe fondul incetinirii economiei.

Dar deficitul real urmeaza sa apara.

Datorita cererilor in crestere venite din Asia si Orientul Mijlociu, Agentia de Informatii din domeniul Energiei din cadrul Guvernului American estimeaza ca, in a doua jumatate a anului, omenirea va folosi cu cel putin un milion de barili de petrol pe zi peste cantitatea produsa.

La baza acestui lucru stau trei motive. Pe de o parte, China foloseste mai mult petrol pentru a genera electricitate pe masura ce pretul carbunelui creste.

In plus, Japonia face acelasi lucru din cauza scaderii productiei de energie nucleara. Iar Orientul Mijlociu, care foloseste petrol pentru a genera mare parte din electricitate, descopera rapid beneficiile aerului conditionat.

Pierderile din Libia intregesc aceasta problema, dar toata lumea credea ca OPEC va interveni si va compensa deficitul. De unde? Din capacitatea de productie de 4 milioane de barili pe zi care nu este utilizata.

La inceputul lunii, cartelul a facut clar faptul ca acest lucru nu se va intampla. Sase din cei 12 membrii au votat impotriva cresterii productiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
#combustibil, #obama petrol, #opec, #petrol, #pret petrol, #productie petrol, #razvoi libia, #rezerva petrol, #titei , #stiri Barack Obama