Mahmoud Abbas a predat cererea de aderare la ONU a statului Palestina

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 20:00
1176 citiri
Mahmoud Abbas a predat cererea de aderare la ONU a statului Palestina

Liderul palestinian Mahmoud Abbas a predat vineri cererea de aderare la ONU a unui stat Palestina secretarului general al organizatiei Ban Ki-moon, au anuntat Natiunile Unite si purtatorul de cuvant al lui Abbas, Nabil Abu Roudeina, conform Mediafax.

Abbas a prezentat aceasta cerere intr-un plic ce poarta simbolul Palestinei, vulturul, cu putin timp inaintea discursului sau in fata Adunarii Generale a ONU.

Dei doi oficiali au pozat in fata fotografilor, cu documentul in mana.

Ban va transmite cererea "spre mijlocul dupa-amiezii" misiunii Libanului, tara care asigura in aceasta luna presedintia rotativa a Consiliului de Securitate, au anuntat vineri surse din cadrul ONU.

"Administratia americana a facut tot posibilul pentru ca proiectul nostru sa esueze. Dar vom merge inainte, in pofida obstacolelor si presiunilor, deoarece vrem sa ne obtinem drepturile, suntem singurul popor din lume inca sub ocupatie", a afirmat joi seara Abbas, in cadrul unei reuniuni cu delegatia americanilor de origine palestiniana.

Presedintele american Barack Obama a respins, miercuri, de la tribuna ONU drept o "scurtatura" iluzorie cererea palestianina fata de care Statele Unite intentioneaza sa isi exprime dreptul de veto in Consiliul de Securitate, daca va fi necesar.

Dupa discurs, "presedintele Abbas se va intoarce (la Ramallah) pentru a analiza optiunile palestinienilor, in cadrul unei reuniuni cu conducerea palestiniana, in special initiativa prezentata de presedintele Nicolas Sarkozy", a declarat joi negociatorul palestinian Saeb Erakat.

Presedintele francez a cerut miercuri Adunarii Generale sa acorde Palestinei "statutul intermediar de stat observator", identic cu cel al Vaticanului, in paralel cu negocierile israeliano-palestiniene pentru incheierea unui acord de pace "definitiv" intr-un an.

Palestinienii intentioneaza sa obtina "mai mult de noua voturi" din totalul de 15 necesare in Consiliul de Securitate pentru validarea unei cereri de aderare, a afirmat joi pentru AFP consilierul diplomatic al lui Abbas, Majdi al-Khaldi, ceea ce ar obliga Statele Unite sa recurga la veto.

Votul in Consiliul de Securitate nu ar trebui sa aiba loc decat peste cateva saptamani, dar palestinienii s-au declarat pregatiti sa astepte ca acesta sa statueze inainte de a analiza alternativele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#palestina, #palestina onu, #mahmoud abbas, #natiunile unite , #stiri Barack Obama