Merkel si Sarkozy discuta solutii pentru criza datoriilor si pentru sustinerea bancilor

Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 15:20
1406 citiri
Merkel si Sarkozy discuta solutii pentru criza datoriilor si pentru sustinerea bancilor

Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, vor discuta duminica solutii pentru criza din zona euro care pune in pericol economia mondiala, conform 

Cei doi vor vorbi despre Grecia, prevenirea extinderii crizei datoriilor in zona euro si consolidarea bancilor.

Importanta intalnirii a fost sporita de riscul falimentului grupului franco-belgian Dexia, prima victima a crizei, din cauza expunerii mari la datoriile tarilor periferice din zona euro, in special la cele ale Greciei.

"Dexia va fi printre subiectele care vor fi abordate, dar principala tema va fi Grecia si zona euro, bancile fiind doar o consecinta a crizei", a declarat o sursa din Ministerul francez de Finante.

 

Sarkozy va sosi la Berlin duminica dupa-amiaza, se va intalni cu Merkel, iar apoi va urma o cina de lucru. 

"Exista un risc ridicat ca aceasta criza sa escaladeze si sa se extinda", a declarat ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble pentru o publicatie din Germania.

Liderii din Germania si Franta sunt divizati in privinta modalitatii de recapitalizare a bancilor europene.

Potrivit Irlandei, bancile din Europa ar putea avea nevoie de peste 100 de miliarde de euro pentru a rezista crizei datoriilor suverane, in timp ce FMI estimeaza necesarul de fonduri suplimentare la 200 de miliarde de euro.

 

Autoritatile de la Paris vor ca pentru recapitalizare sa fie folosita facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (EFSF), iar Berlinul sustine ca fondul sa fie ultima solutie. 

Un alt subiect in disputa este cum sa aiba loc achizitiile EFSF de obligatiuni suverane pentru prevenirea extinderii crizei, esentiale daca Grecia nu va primi urmatoarea transa de ajutor.

 

Franta nu vrea stabilirea unor recomandari clare in aceasta problema, dar Germania insista pentru stabilirea sumelor folosite de fiecare stat membru si a unei limite de timp pentru achizitiile de obligatiuni, a relatat publicatia Handelsblatt. 

Presiunile internationale asupra Frantei si Germaniei pentru rezolvarea crizei sunt in crestere.

Presedintele SUA, Barack Obama, a cerut joi Europei "sa actioneze rapid", problemele europene fiind cel masi mare obstacol in calea redresarii economiei Statelor Unite.

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat revistei Wirtschaftswoche ca exista o totala "lipsa de viziune" in Europa, in special in Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#merkel, #sarkozy, #zona euro, #efsf, #barack obama, #criza, #criza economica, #criza mondiala, #criza financiara , #stiri Barack Obama