Micile afaceri pot salva economia

Joi, 26 Februarie 2009, ora 09:39
2234 citiri
Micile afaceri pot salva economia

Cu toate ca lumea afacerilor trece prin momente tulburi si ca 51 milioane de locuri de munca ar putea fi pierdute pana la finele acestui an, micile afaceri sunt ignorate de presedintele american Barack Obama, de seful de stat francez Nicolas Sarkozy, de premierul britanic Gordon Brown si de nenumarati alti lideri, noteaza Financial Times.

In vreme ce liderii mondiali creeaza planuri de stimulare economica si se straduiesc sa salveze industrii intregi, ei au pierdut din vedere rolul micilor afaceri in a crea locuri de munca. In Statele Unite ale Americii exista 27 milioane de afaceri mici, fiind responsabile pentru jumatate din forta de munca a tarii, scrie Financial Times.

Aproximativ 99 la suta din noile locuri de munca sunt create in afacerile mici, definite de obicei ca mici companii, cu mai putin de 500 de angajati.

Afacerile mici sunt, in acelasi timp, cea mai buna sursa de inovatii. Companiile mari, de anvergura Microsoft sau Apple, erau mici cu doar douazeci de ani in urma.

Afacerile mici din ziua de azi pot deveni maine afaceri mari, deoarece inovatiile apar in garaje si in subsoluri, cand intreprinzatorii incearca sa gaseasca modalitati tot mai bune si mai eficiente pentru produsele lor.

Presedintele Obama a promis sa demareze revigorarea economiei 'prin micile afaceri de pe Main Street'. Acum a sosit momentul pentru luarea unor masuri in acest sens. Ce poate face guvernul american?

Primul pas ar trebui sa constea intr-o evaluarea a Administratiei pentru Afaceri Mici. In lumea afacerilor si in guvernul SUA exista tot mai multe voci care considera ca AAM ar trebui desfiintata, nefacand altceva decat sa proceseze imprumuturi - procesare pe care o opereaza in mod gresit.

AAM-ului i-ar trebui conferit un rol mai important, fiind indicat ca directorul ei sa detina o pozitie de nivelul cabinetului. Administratia trebuie sa poata analiza si implementa programe pentru imprumuturi, precum si sa ofere sprijin afacerilor mici. Agentia trebuie sa-si regandeasca misiunea si planul strategic.

In conditiile in care afacerile mici au cerut Casei Albe reduceri de impozite pentru a putea investi in echipamente si instrumente, acestea ar trebui luate in discutie cu cat mai multa promptitudine. Afacerile putand crea locuri de munca cu beneficii in asigurarile pentru sanatate - acesta fiind unul dintre telurile administratiei Obama -, celor care o fac ar trebui sa le fie anulate o parte din datoriile fata de AAM.

Mai mult, ar trebui luate masuri pentru revitalizarea domeniului cercetarii, prin reinstaurarea creditului pentru cercetare si dezvoltare, care a expirat cu un an in urma; de pe urma acestuia ar avea de castigat companiile din domeniul tehnologiei.

In cele din urma, adevarata solutie se afla in mainile bancilor locale, care ar trebui sa destinda conditiile pentru credit. Reducerea taxelor pentru cei care fac si care ofera imprumuturi, in asa fel incat creditele sa fie mai accesibile, ar ajuta intreprinzatorii care au nevoie de capital.

Cand vine vorba despre politica Washingtonului fata de afacerile mici, problema a fost intotdeauna una de perceptie - sau mai degraba de absenta unei percetii corecte, crede FT.

Politicienii au pierdut legatura cu situatia de pe Main Street, nu inteleg efectele daunatoare ale politicii care intervine si perturba productia si distributia.

Pentru ei, impozitele mari si sistemul de sanatate reprezinta aspecte aproape metafizice, nu realitati care pot influenta succesul de care se bucura sau nu afacerile. America a fost construita pe baza afacerilor mici si va trebui sa fie reconstruita tot astfel. Ramane doar de sperat ca administratia Obama va lua masurile necesare redresarii situatiei, conchide ziarul britanic.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#afaceri, #brown, #de, #economie, #gordon, #locuri, #munca, #obama, #sarkozy , #stiri Barack Obama