Moartea lui Osama ben Laden apreciaza dolarul

Luni, 02 Mai 2011, ora 10:19
1510 citiri
Moartea lui Osama ben Laden apreciaza dolarul

Dupa anuntul potrivit caruia liderul Al Qaeda, Osama ben Laden a fost ucis de soldatii americani, cursul dolarului a inregistrat un trend ascendent si s-a apreciat fata de un cos de valute de referinta, revenind de la minimele ultimilor 3 ani, in timp ce petrolul, aurul si alte marfuri importante au inregistrat scaderi importante de pret, conform Mediafax.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in urcare cu 1,6%, depasind pragul psihologic de 10.000 de puncte pentru prima data de la cutremurul din 11 martie, datorita optimismului ca actiunile de pe Wall Street vor creste puternic.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat ca liderul al-Qaeda Osama bin Laden a fost ucis in urma unei operatiuni militare in Pakistan.

Pretul petrolului a scazut cu pana la 2%, iar argintul s-a depreciat cu 10%, cel mai abrupt declin de la finele lui 2008.

Pretul petrolului Brent era in scadere cu 98 de centi la ora 5:08 GMT (8:08 ora Romaniei), la 124,91 dolari pe baril, cu 2 dolari sub maximul ultimilor 32 de luni, de peste 127 dolari pe baril, atins in aprilie.

Cotatia de referinta pe piata americana a coborat in acelasi timp cu 1,19 dolari, la 112,74 dolari pe baril.

Petrolul era deja in scadere inainte de anuntarea mortii lui bin Laden, dupa decesul unuia dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi in urma raidurilor aeriene ale NATO si dupa informatiile aparute pe surse in presa internationala privind cresterea productiei de petrol a Arabiei Saudite in aprilie.

Guvernul libian a anuntat duminica moartea celui mai tanar fiu al lui Gaddafi si a trei dintre nepotii acestuia dupa un atac aerian al fortelor NATO.

Pretul aurului pe piata spot a scazut cu peste 5 dolari, la 1.540,39 dolari pe uncie, imediat dupa anuntul privind moartea lui bin Laden, dupa ce atinsese anterior un nou maxim istoric, de 1.575,79 dolari pe uncie.

Argintul se tranzactioneaza in jurul nivelului de 44,64 dolari pe uncie, in scadere cu 6,6%, dupa ce a coborat anterior la un minim de 42,8 dolari pe uncie.

Bursele din numeroase tari asiatice si europene sunt inchise luni, reducand numarul de participanti si crescand volatilitatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apreciere dolar, #obama, #osama ben laden , #stiri Barack Obama