NSA trebuie sa coopereze cu aliatii SUA asupra spionajului

Joi, 19 Decembrie 2013, ora 08:57
1450 citiri
NSA trebuie sa coopereze cu aliatii SUA asupra spionajului

Agentia americana pentru Securitate Nationala (NSA) ar trebui sa coopereze mai bine cu "aliatii apropiati" ai Statelor Unite, iar criteriile de supraveghere a unor lideri straini ar trebui reexaminate, potrivit unui raport al unui grup de experti mandatat de presedintele Barack Obama.

Washingtonul, apreciaza expertii intr-una din cele 46 de recomandari, ar trebui cu un "mic grup de aliati apropiati... sa studieze posibilitatea ajungerii la acorduri si intelegeri cu privire la normele de colectare a informatiilor asupra cetatenilor nostri".

Expertii considera ca inainte de a spiona lideri straini, oficialii americani ar trebui sa-si puna intrebarea daca aceasta masura va permite o mai buna prevenire a unor eventuale "amenintari" pentru securitatea Statelor Unite si daca liderii vizati sunt demni de "respect".

De asemenea, expertii noteaza ca in programele NSA ar trebui sa existe niste limite in ce priveste colectarea "metadatelor telefonice", cum ar fi cele interceptate prin programul de spionaj PRISM.

Expertii adauga ca guvernul Statelor Unite ar trebui sa exploreze acorduri privind practicile de spionaj "cu un mic numar de guverne aliate apropiate".

Tribunalul insarcinat cu autorizarea acestor programe (Fisa, Foreign Intelligence Surveillance Court), de asemenea, ar trebui sa fie controlate, considera expertii.

Raportul privind practicile NSA, publicat miercuri, i-a fost prezentat presedintelui american in urma cu cateva zile. Expertii au subliniat ca aceste recomandari au drept scop gasirea unui "echilibru mai bun intre interesele" securitatii Statelor Unite si apararea liberatilor.

Obama a cerut acestui grup de experti sa-i prezinte recomandari, dupa dezvaluirile facute fostul consultant al NSA Edward Snowden privind programele de supraveghere ale Statelor Unite.

Anterior, din cauza acestor dezvaluiri, presedintele american a fost nevoit sa prezinte scuze cancelarului german Angela Merkel, dupa ce in presa au aparut informatii despre interceptarea telefonului acesteia. Obama a dat asigurari ca Merkel nu va mai fi interceptata, dar a evitat sa asume un astfel de angajament pentru liderii din Mexic si Brazilia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#supraveghere NSA, #spionaj SUA, #programe NSA , #stiri Barack Obama