Obama: Criticile la adresa BP nu vizeaza Marea Britanie

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 23:40
1547 citiri
Obama: Criticile la adresa BP nu vizeaza Marea Britanie

Presedintele american Barack Obama l-a sunat sambata pe premierul britanic David Cameron pentru a-l convinge, timp de 30 de minute, ca atunci cand critica BP, compania britanica vinovata pentru poluarea fara precedent din Golful Mexic, nu are in vedere Marea Britanie ca tara, relateaza BBC, citat de Newsin.

Presedintele Obama a spus ca BP este o companie multinationala si, atunci cand formuleaza critici la adresa ei, acestea "nu au nimic a face cu identitatea nationala" a companiei-mama si nu are niciun interes in subminarea ei.

Criticile aspre ale presedintelui Obama la adresa BP i-au adus acuzatii ca foloseste o retorica "antibritanica", presa de la Londra subliniind la unison aceasta in editiile de sambata, cu atat mai mult cu cat SUA si Marea Britanie rivalizeaza si in meciul din cadrul Campionatului Mondial de fotbal din Africa de Sud.

In plus, parlamentarul conservator britanic Richard Ottoway, care este presedintele comisiei pentru afaceri externe, a pus sub semnul intrebarii oportunitatea ca presedintele american "sa se amestece in operatiunile unei companii internationale transatlantice".

Premierul britanic David Cameron are programata la 20 iulie prima sa vizita oficiala in Statele Unite de cand a preluat conducerea guvernului de la Londra. El i-a spus presedintelui american, in cursul convorbirii telefonice de sambata, ca este intristat de distrugerile pe care accidentul platformei BP din 20 aprilie le-a provocat mediului.

Cei doi lideri au convenit ca "BP sa continue - asa cum s-a solicitat - sa lucreze intensiv pentru a se asigura ca sunt parcursi rapid si practic toti pasii semnificativi si rezonabili pentru a contracara consecintele catastrofei", anunta un comunicat de la Downing Street.

Presedintele american si premierul britanic si-au reafirmat increderea in forta unica a relatiei SUA-Marea Britanie, adauga comunicatul. In afara de problema BP, Obama si Cameron au abordat in cursul convorbirii lor telefonice si temele Afganistan si programul nuclear al Iranului.

Ei au ajuns la concluzia ca este nevoie de masuri dure din partea Consililui European pentru a sprijini noile sanctiuni ONU impuse Iranului. 

#obama, #british petroleum, #poluare , #stiri Barack Obama