Obama, dispus sa sacrifice deficitul pentru a lupta impotriva recesiunii

Luni, 17 Noiembrie 2008, ora 09:43
1284 citiri
Obama, dispus sa sacrifice deficitul pentru a lupta impotriva recesiunii

Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a subliniat ieri, intr-un interviu la CBS, importanta luptei impotriva recesiunii, fie si cu riscul de a agrava deficitul bugetar, transmite AFP.

In primul interviu televizat acordat de la alegerea sa la 4 noiembrie, Obama a scos in evidenta consensul pe care criza financiara l-a adus in randul economistilor atat de stanga, cat si de dreapta.

"Acest consens consta in a spune ca trebuie sa luam toate masurile necesare pentru a redemara economia si ca va trebui sa cheltuim bani pentru a stimula economia", a declarat presedintele ales in emisiunea "60 minutes" de la CBS.

"Nu trebuie sa ne facem griji pentru deficit in acest an si nici macar anul viitor. Ca, pe termen scurt, cel mai important este sa evitam o agravare a recesiunii", a adaugat Obama, care la 20 ianuarie isi va prelua oficial functia la Casa Alba.


Joi, OCDE a spus ca prevede pentru 2009 o scadere a PIB cu 0,9% in SUA, dupa ce in 2008 a avut o crestere de 1,4%. Economia americana ar urma totusi sa-si revina in 2010 cu o crestere de 1,6%.


In ceea ce priveste cauzele crizei financiare, Obama a spus ca principala prioritate ar trebui sa fie "o consolidare a reglementarii in acest sector".


"Cred ca trebuie restabilit sentimentul de incredere, de transparenta si de deschidere in sistemul nostru financiar", a spus Obama in interviul difuzat a doua zi dupa ce Washingtonul a gazduit summitul tarilor dezvoltate si emergente consacrat mijloacelor de a lupta impotriva crizei financiare.

In acord cu presedintele in exercitiu George W. Bush, Obama a subliniat totusi ca "raspunsul nu se afla intr-o reglementare aspra, care ar inabusi spiritul intreprinzator si gustul pentru risc al capitalismului american".


"Este ceea ce a facut din economia noastra o economie puternica", a adaugat presedintele ales. "Trebuie sa regasim un sentiment de echilibru", a mai spus Barack Obama.