Obama: Economia SUA s-a comprimat in T2

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 11:09
1268 citiri
Obama: Economia SUA s-a comprimat in T2

Presedintele american Barack Obama a incercat joi sa pregateasca populatia pentru noi vesti economice negative, anuntand ca statisticile de crestere economica din al doilea trimestru vor indica o comprimare a economiei si ca disponibilizarile sunt inca o mare problema, relateaza Reuters, precizeaza NewsIn.

Intr-un dialog cu presa, ce a urmat intrevederii cu presedintele filipinez Gloria Macapagal Arroyo, Obama a spus ca sistemul bancar si cel de credite din Statele Unite s-au stabilizat, semn ca economia s-a indepartat de pericol.

Obama a precizat ca nu a vazut statisticile de crestere economica ce urmeaza sa fie publicate vineri, insa a facut referire la estimarile analistilor, ce sustin ca economia Statelor Unite a inregistrat "o incetinire semnificativa a ritmului de comprimare in ultimele luni".

Desi numarul locurilor de munca pierdute este mult prea mare, acesta nu evolueaza asa cum se preconiza la inceputul acestui an.

"Cred ca statisticile cu privire la produsul intern brut vor arata ca economia s-a comprimat in continuare in al doilea trimestru si ca pierderile de locuri de munca raman o mare problema", a spus Obama.

"Nu ne vom odihni pana cand nu vom inregistra nu numai o ameliorare a produsului intern brut, ci si o revenire a locurilor de munca si a veniturilor populatiei americane, iar acest lucru va avea nevoie de timp", a adaugat presedintele Statelor Unite.

Analistii estimau, in cadrul unui sondaj Reuters, ca economia se va comprima cu 1,5% in al doilea trimestru, pe o baza anuala ajustata sezonier.

Comprimarea ar veni dupa o scadere dramatica a PIB-ului, cu 5,5% in primul trimestru.

Obama a mai spus ca unele imbunatatiri ale economiei din ultimele luni au temperat temerile ca economia americana ar putea intra intr-o alta Mare Criza. Spre exemplu, pretul caselor a crescut pentru prima oara in ultimii trei ani, a precizat Obama.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit recent in urcare estimarile privind economia Statelor Unite, mizand acum pe o revenire mai puternica incepand de la jumatatea lui 2010, insa a atras atentia asupra riscurilor care o ameninta, in special criza din sectorul imobiliar.

In raportul anual privind economia americana, FMI estimeaza ca produsul intern brut va scadea cu 2,5% in 2009, fata de 2,8% cat fusese estimat anterior, si va creste cu 0,75% in 2010.

Insa, Fondul atrage atentia ca dificultatile financiare si problemele de pe piata muncii si de pe cea imobiliara vor incetini, pentru o vreme, procesul de recuperare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#obama, #economie, #sua, #populatie, #statistici, #comprimare, #disponibilizari , #stiri Barack Obama