Obama ii roaga pe americani sa nu isi "bage banii la saltea"

Duminica, 08 Martie 2009, ora 18:56
1912 citiri
Obama ii roaga pe americani sa nu isi "bage banii la saltea"

Presedintele american, Barack Obama, a declarat ca economia Statelor Unite se resimte in prezent si de pe urma problemelor cu care se confrunta Europa, mai grave pe alocuri decat unele din SUA, ce se rasfrang la randul lor asupra pietelor americane. In cadrul interviului acordat pentru New York Times, Obama a mai spus ca vrea ca administratia sa "puna toate lucrurile in ordine pentru ca economia sa inceapa sa isi revina in acest an" si a facut apel la americani sa nu isi inceteze brusc consumul si sa nu isi "bage banii la saltea".

Presedintele american Barack Obama a promis sambata ca va face tot ce este necesar pentru a scoate economia din recesiune si a avertizat, ca raspuns la criticile legate de propunerile bugetare, ca tara are de luat o serie de decizii dificile de acum inainte, relateaza Reuters.

Obama, care de la preluarea mandatului, pe 20 ianuarie, a prezentat o serie de propuneri cu privire la modul de combatere a crizei economice, si-a exprimat increderea ca aceste initiative vor avea success, chiar daca somajul se accentueaza si mediul economic se inrautateste.

"Din ziua in care am preluat mandatul, am stiut ca rezolvarea crizei nu va fi usoara, ca nu se va rezolva peste noapte si ca vom continua sa ne confruntam cu momente dificile in lunile urmatoare", a spus Obama in discursul saptamanal rostit la radio.

"Administratia mea este gata sa faca tot ce este nevoie pentru a face fata crizei si a ne duce spre un viitor mai bun", a conchis presedintele american.

Insa, intr-un interviu acordat sambata pentru New York Times, Obama a spus ca nu ii poate asigura pe americani ca economia va reveni pe crestere in a doua parte a acestui an.

"Nu stiu sa fie cineva care sa aiba un astfel de glob de cristal", a spus Obama.

Presedintele a mai declarat in cadrul interviului ca vrea ca administratia sa "puna toate lucrurile in ordine pentru ca economia sa inceapa sa isi revina in acest an" si a facut apel la americani sa nu isi inceteze brusc consumul si sa nu isi "bage banii la saltea".

Obama a spus ca finalul crizei economice nu poate fi inca estimat si a sugerat ca ar mai fi nevoie de inca 750 miliarde dolari pentru a rezolva problema institutiilor financiare slabite, pe langa cele 700 miliarde dolari deja aprobate.

Sustinerea cheltuielilor suplimentare pentru rascumpararea acestor institutii ar putea fi cea mai mare provocare pentru presedintele Obama, avand in vedere furia resimtita de numerosi americani care considera ca directorii de pe Wall Street primesc o rasplata nemeritata prin fondurile de la stat.

Planul bugetar publicat luna trecuta prevede costuri suplimentare pentru rascumparari de 250 miliarde dolari, suma ce reprezinta costurile estimate pe termen lung ale infuziei de 750 miliarde dolari in sectorul financiar. Obama a mai spus in interviul pentru New York Times ca aceste cifre reprezinta probabil sumele ce vor fi solicitate Congresului.

"Nu avem niciun motiv sa revizuim aceste estimari", a spus Obama.

Referindu-se la temerile si nesiguranta americanilor in legatura cu cresterea somajului si scaderea burselor, Obama a facut apel la cetateni sa fie prudenti in deciziile financiare, dar nu intr-atat incat sa incetineasca procesul de revenire economica.

Previziunea nesigura a presedintelui in legatura cu momentul in care economia va incepe sa se redreseze contrasteaza cu proiectiile incluse in planul bugetar publicat recent.

Planul prevede ca economia se va comprima cu 1,2% in acest an, estimare considerata de multi analisti, chiar si de cei din propria administratie, ca fiind mult prea optimista, pentru ca implica o revenire in a doua jumatate a anului.
 

#Obama, # criza, # bani, # SUA, # Guvern, # deficit, # Wall Street , #stiri Barack Obama