Obama ii "trage de urechi" pe liderii europeni

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 15:47
1174 citiri
Obama ii "trage de urechi" pe liderii europeni

Presedintele Barack Obama s-a aratat preocupat de criza din zona euro si a dat vina pe lipsa vointei politice. In opinia sa, turbulentele de pe piete vor continua pana in momentul in care Europa va avea un plan concret de rezolvare a problemelor legate de datoriile suverane.

Obama a apreciat pe de o parte eforturile presedintelui francez Nicolas Sarkozy si a cancelarului german Angela Merkel de a forma alaturi de autoritatile elene si italiene guverne unitare pentru a implementa reformele necesare, insa de alta parte s-a aratat critic fata de intreaga situatie din Europa, potrivit Reuters.

"Problema este una de vointa politica. Nu este o problema tehnica. Exista o dorinta reala a presedintelui Sarkozy si a cancelarului german Angela Merkel de a rezolva problemele, insa au adoptat o structura politica complicata. Am vazut unele pogrese in Italia si Grecia, tari care acum isi pot pune in aplicare reformele necesare, insa in acest moment cea mai mare parte a Europei trebuie sa stea in spatele proiectului European.

"Pana in momentul in care nu vom pune in aplicare un plan concret care sa trimita un semnal clar pietelor ca Europa va face tot ceea ce e nevoie, vom continua sa asistam la turbulente pe pietele financiare", a mai precizat presedintele american.

Actiunile din Asia au cazut miercuri iar moneda euro a scazut la cel mai mic nivel din ultima luna fata de dolar si yen.

"Vom oferi in continuare consultanta liderilor europeni cu privire la optiunile pe care le consideram noi necesare. Vor trebui sa ia decizii dure pentru stabilizarea situatiei", a mai precizat Obama.

De asemenea, ministrul de finante al Canadei, Jim Flaherty, a cerut liderilor europeni sa ia masuri urgente pentru a opri contagiunea crizei.

"Pana cand tarile europene nu-si vor construi ziuri de protectie pentru sistemul financiar, vom continua sa asistam la volatilitatea pietelor financiare", a mai precizat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#barack obama criza europa, #volatilitate piete, #rezolvare criza europa, #barack obama vointa politica europa , #stiri Barack Obama