Obama: Nu mai avem bani!

Marti, 26 Mai 2009, ora 09:07
1603 citiri
Obama: Nu mai avem bani!

Presedintele american, Barack Obama, a declarat ca Statele Unite au ramas fara bani, in cadrul unui interviu televizat, fiind prima data cand admite starea financiara grava in care se afla tara pe care o conduce.

Intrebat de moderatorul postului de televizune american C-Span cand va veni momentul in care SUA va ramane fara bani, avand in vedere datoriile de 1,7 trilioane de dolari si deficitul bugetar de 11 trilioane de dolari, Obama a raspuns: "Ei bine, nu mai avem bani nici acum".

"Operam pe baza unor deficite adanci. Avem o problema pe termen scurt, aceea ca am fost nevoiti sa cheltuim multi bani pentru a ne salva sistemul financiar, a trebuit sa ajutam producatorii auto si sa ne luptam cu o recesiune severa, care diminueaza veniturile din taxe si pune presiuni asupra guvernului pentru a oferi asigurari pentru somaj sau sa se asigure cu bonurile de masa sunt disponibile pentru cei care si-au pierdut serviciul", a adaugat Obama.

Una dintre cele mai mari probleme este reprezentant de sistemul de sanatate, in care nu s-a mai investit de zeci de ani, potrivit presedintelui SUA.

"Daca nu reducem substantial inflatia pe termen lung in sistemul de sanatate, nu vom putea controla deficitul", a spus Barack Obama. "Una dintre optiuni ar fi sa nu facem nimic. Am putea spune ca este prea scump pentru noi sa facem investitii pe termen scurt in sanatate si sa-l mentinem asa cum este acum", a adaugat el.

Dar o astfel de abordare ar duce la costuri din ce in ce mai mari, pana cand ar "consuma" tot bugetul.

In opinia sa, alegerea corecta ar fi sa se investeasca in acest moment, pentru a reduce costurile in viitor. "Chiar daca nu le reducem in acest an, sau anul viitor, dar in 10 - 20 de ani de acum incolo vom observa cheltuieli substantial mai mici", a spus Obama.

Conform calculelor sale, s-ar economisi doua trilioane de dolari pe termen lung, ajutand la diminuarea deficitului bugetar.

In cadrul interviului, presedintele american a spus ca vrea ca guvernul sa "iasa din industria auto cat de repede posibil". Chiar daca acest lucru ar insemna ca vor ramane persoane fara un loc de munca, Obama insista ca acestia vor fi ajutati sa se recalifice.

"De asemenea, vreau sa incetam, cat mai repede, sa mai acordam ajutor bancilor, insa trebuie sa luam niste decizii strategice in privinta acestor industrii strategice. Sistemul financiar este sangele economiei noastre si daca bancile se prabusesc, atunci toate afacerile din SUA se vor prabusi. A trebuit sa luam decizii care sa asigure un sistem financiar puternic", a explicat Obama.

Liderul american si-a justificat si decizia de a ajuta producatorii auto, acestia reprezentand coloana vertebrala a industriei din zona centrala vestica. "Daca as fi permis ca GM si Chrysler sa intre in stare de lichidare, pur si simplu, ne-ar fi atras intr-o recesiune si mai severa. Pana la urma, cred ca GM va deveni o companie puternica si nu o vom mai ajuta, cand economia isi va reveni si restructurarea sa va fi terminata", a spus Obama.

Guvernul a injectat 19,4 miliarde de dolari in industria auto, de la inceputul acestui an, inclusiv cele patru miliarde acordate companiei General Motors vineri.

Obama a declarat ca a discutat si cu fostul presedinte al SUA, George W. Bush, desi nu a dat detalii privind subiectele abordate.

"Chiar daca sunt presedinte doar de cateva luni, cred ca este important sa pastrez legatura cu predecesorii", a incheiat presedintele.

#obama, # bani, # economie, # sua, # banci, # industrie auto , #stiri Barack Obama