Obama pledeaza pentru economia americana

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 09:49
1761 citiri
Obama pledeaza pentru economia americana

Presedintele Barack Obama a recunoscut marti ca trebuie timp pentru ca Statele Unite sa iasa din criza, insa a pledat pentru incredere in forta fundamentala a economiei americane, nu numai pe langa compatriotii sai, ci si pe langa partenerii internationali, relateaza AFP.

"In ceea ce priveste increderea in economia americana sau in dolar, trebuie sa spun ca dolarul este extraordinar de puternic in acest moment", a declarat Obama, in a doua conferinta de presa a mandatului sau. "Si motivul pentru care dolarul este puternic in acest moment este pentru ca investitorii considera ca Statele Unite au cea mai puternica economie din lume, cu cel mai stabil sistem politic din lume", a spus Obama, intrebat daca SUA isi pierd capitalul de incredere, europenii rezistand apelurilor americanilor pentru mai multe masuri de relansare.

Conferinta de presa a fost de fapt un exercitiu de 56 de minute in care el le-a spus americanilor ca tara va depasi cea mai grava recesiune din anii '30 incoace, a vorbit despre strategia guvernului "pentru atacarea crizei pe toate fronturile" si despre un ambitios program de reforme, oferind cea mai buna sansa de reusita. Insa toate cer timp".

"Incepem sa vedem semne ale progresului", a spus el, reamintind giganticul plan de relansare si numeroasele masuri adoptate in numai 64 de de zile. "Trebuie sa ne revenim din aceasta recesiune. Insa acest lucru cere timp, rabdare", a spus Obama in cursul conferintei, in care nu a exclus ca situatia sa se agraveze pentru banci.

El i-a pregatit pe americani si pentru alte masuri si s-a alaturat apelului administratiei sale pentru o noua autoritate de reglementare, cu puterea de a lichida societateile financiare nonbancare. Saptamana trecuta a fost cea mai dura pentru administratie, dupa ce s-a aflat ca societatera de asigurari AIG a dat cel cel putin 165 milioane de dolari prime unor cadre, in conditiile in care fusese salvata de stat.

Obama ramane popular, insa acest scandal a provocat indignare si a complicat planurile urmatoare pentru iesirea din criza. Perioada "primelor exagerate" s-a incheiat, a spus Obama, avertizind ca totusi "nu trebuie sa demonizam fiecare investitor si fiecare antreprenor care incearca sa obtina profituri", pentru ca ei construiesc prosperitatea americana.

Obama a trebuit, de asemenea, sa-si apere si bugetul, care ii nemutumeste atit pe republicani, cat si pe unii democrati. Chestiunile de politica internationala au fost pe planul doi, in pofida summitului G20 din aprilie si a summitului NATO, precum si a reuniunii UE-SUA.

Obama a spus ca statu quo-ul nu poate fi sustinut in conflictul dintre israelieni si palestinieni si ca este critic pentru Statele Unite sa avanseze spre solutia a doua state. "Nu este mai usor decat inainte, dar cred ca este la fel de necesar", a subliniat el, intrebat daca noul guvern israelian format de liderul Likud, Benjamin Netanyahu, va face procesul de pace mai dificil, potrivit Reuters.

In alta ordine de idei, presedintele a spus ca nu se asteapta la vreo schimbare in relatiile SUA-Iran, dar a preconizat progrese constante in rezolvarea problemelor. Obama a facut zilele trecute un gest fara precedent, adresandu-se liderilor iranieni si oferindu-se sa actioneze pentru depasirea conflictelor.

"Unii au spus 'Ei bine, iranienii nu au spus imediat ca vor renunta la armele nucleare si la finantarea terorismului'. Nici nu ne asteptam la asa ceva. Ne asteptam insa sa facem progrese constante pe acest front", a explicat Obama. 

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#economie, # SUA, # recesiune , #stiri Barack Obama