Obama pledeaza pentru unitate in fata crizei economice

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 14:35
1439 citiri
Obama pledeaza pentru unitate in fata crizei economice

Presedintele american Barack Obama, pentru prima data in turneu oficial in Europa, a pledat pentru un front unit impotriva crizei, cu o zi inainte de summitul G20 de la Londra, dupa ce liderul francez a amenintat ca va parasi lucrarile daca nu vor exista rezultate concrete, relateaza AFP. 

"Avem responsabilitatea sa ne coordonam actiunile si sa ne concentram pe punctele comune, nu pe divergentele episodice", a declarat Barack Obama dupa o reuniune bilaterala cu premierul britanic Gordon Brown.

Intre timp, mai multe manifestatii au avut loc in City, cartierul de afaceri din Londra. Dintre acestea cea mai de amploare a fost "Financial Fool Day" (1 aprilie financiar), care a vizat sa blocheze institutiile financiare. Peste 10.000 de politisti au transformat Londra intr-o fortareata, potrivit Times.

Intr-o conferinta de presa comuna cu Brown, Obama a afirmat ca "divergentele dintre diferitele parti (din cadrul G20 - n.red.) sunt foarte exagerate".

Cu cateva ore inainte, presedintele francez Nicolas Sarkozy a amenintat pentru a doua oara ca va parasi lucrarile summitului, daca rezultatele nu vor fi suficient de ambitioase. Niciunul dintre proiectele de comunicat final prezentate pana in prezent "nu convin nici Frantei, nici Germaniei", a declarat liderul francez pentru postul de radio Europe 1. "Politica 'scaunului gol' ar marca esecul acestui summit, nu vreau sa cred ca se va ajunge pana acolo", a adaugat el, cerand din nou o inasprire a reglementarii in privinta paradiselor fiscale si fondurilor speculative.

Obama a recunoscut ca tarile din G20 au abordari diferite in fata crizei economice. "Nu ne vom intelege asupra tuturor punctelor", a adaugat el. Presedintele american a subliniat, insa, ca membrii G20 nu isi pot permite jumatati de masura. Vor fi obtinute progrese "reale si fara precedent", a dat el asigurari, precizand, insa, ca Statele Unite nu pot fi "singurul motor al cresterii" economice mondiale si ca "toata lumea trebuie sa intre in ritm".

La randul sau, Gordon Brown a recunoscut ca se asteapta la "negocieri dure", dar s-a declarat convins ca Nicolas Sarkozy nu va parasi summitul. "Sunt convins ca presedintele Sarkozy va asista la inceputul dineului si ca va ramane pana la final", a spus premierul britanic.

Parisul si Berlinul si-au exprimat in repetate randuri reticentele fata de noi masuri de relansare bugetara, sustinute de Londra si Washington.

La Berlin, Angela Merkel a repetat ca Germania "a avut deja o contributie enorma", dar a recunoscut ca nu poate exclude o dezbatere privind noi planuri de relansare in cursul summitului G20, la care merge cu incredere, dar si cu ingrijorare.

Potrivit Financial Times, premierul japonez Taro Aso a subliniat ca "experienta ultimilor 15 ani" de criza cu care s-a confruntat Tokyo demonstreaza necesitatea unei "mobilizari bugetare". Sarkozy si Merkel vor avea o reuniune bilaterala la Londra, dupa care vor sustine o conferinta de presa comuna la ora locala 16.30 (18.30 ora Romaniei).

Tot miercuri, Obama se va intalni pentru prima data cu omologii sau rus si chinez. Dupa aceea, presedintele american si Prima Doamna vor merge la Palatul Buckingham, pentru o audienta privata cu regina Elisabeta a II-a, inainte de un dineu organizat la Downing Street, la care vor participa toti liderii invitati la summitul 20.

Mai multi oficiali au subliniat ca reuniunea de joi nu poate fi suficienta pentru gasirea unor solutii la criza economica si au evocat posibilitatea organizarii unui nou summit pana la sfarsitul anului. 

#obama, # unitate, # criza economica, # criza, # summit, # relansare, # masuri , #stiri Barack Obama