Obama: Primul trimestru va fi dificil pentru economia SUA

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 10:31
1427 citiri
Obama: Primul trimestru va fi dificil pentru economia SUA

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus ca economia americana se va confrunta cu un prim trimestru dificil, dupa ce datele oficiale au aratat ca vanzarile auto au scazut cu 40% in februarie, in timp ce vanzarile de case au coborat in ianuarie pana la un minim record, arata Reuters.

Dar presedintele s-a aratat mai optimist dupa intrunirea cu premierul britanic, Gordon Brown, de marti, adaugand ca fluxul de creditare se va dezgheta, in timp ce a promovat actiunile companiilor listate la bursele americane drept o achizitie buna pe termen lung.

Brown s-a aflat in vizita la Washington pentru a cere "un acod global nou" in vederea ajutorarii economiei, asemenea cererilor presedintelui bancii centrale americane, Federal Reserve, care este de parere ca este nevoi de masuri si mai indraznete pentru evitarea unei catastrofe costisitoare.

Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, se mentine ferm in ceea ce priveste prognoza sa privind o recuperare economica in 2011, cand guvernul american va trebui sa reduca deficitele bugetare, dupa ce pachetul de stimulare a cheltuielilor are succes.

"Performanta economiei in ultimul trimestru din 2008 a fost cea mai slaba din ultimii 25 ani. Si primul trimestru din 2009 pare a fi la fel", a spus Obama in discursul sau.

Ultimele date privind piata auto din Statele Unite au aratat o scadere a vanzarilor pentru a 15-a luna consecutiv, in timp ce vanzarile din februarie au scazut cu 40%, pana la minimul ultimelor trei decenii.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#obama, #sua, #economie, #plan , #stiri Barack Obama