Obama propune o abordare combinata a crizei economice

Luni, 30 Martie 2009, ora 09:40
1052 citiri
Obama propune o abordare combinata a crizei economice

Presedintele american Barack Obama a propus, inainte de summitul G20 de la Londra, o abordare combinata a crizei economice, bazata pe de o parte pe masuri de stimulare, asa cum au facut SUA, iar pe de alta pe o noua reglementare financiara, dorita de europeni, relateaza Reuters.

Liderul de la Casa Alba, care pleaca marti in primul sau turneu in strainatate de la investirea in functie, a minimalizat diferentele de opinie dintre el si liderii europenii in ceea ce priveste necesitatea unor noi masuri de relansare economica.

El a dat asigurari, insa, ca este de acord cu ideea ca economiile dezvoltate au nevoie de o noua structura de reglementare financiara si trebuie sa-si coordoneze masurile de stimulare.

"Presa are tendinta sa prezinte acest lucru drept o abordare de tip 'sau/si'. Eu am sustinut intotdeauna ca este nevoie de o abordare de tip 'si/si'. Avem nevoie si de stimulare si de reglementare. Trebuie sa ne ocupam si de problemele din fata noastra, trebuie sa ne asiguram si ca luam masurile necesare pentru a impiedica o astfel de criza sa se repete"; a subliniat Obama intr-un interviu acordat Financial Times.

Liderul american a dat asigurari ca exista semne de imbunatatire a situatiei economice din lume, inclusiv a pietei imobiliare din Statele Unite, unde a izbucnit criza.

"Vedem urme de stabilizare ale economiei", a spus el. "Aici, in Statele Unite, de exemplu, apar puncte de stabilizare pe piata imobliara", a adaugat el.

Presedintele american
a explicat ca obiectivul summitului G20 este ca liderii sa adopte "o abordare robusta privind stimularea" economiei, sa rezolve problema activelor toxice si sa ajunga la un acord privind o reforma a sistemului financiar, pentru a evita ca o astfel de criza sa se mai produca.

"Cea mai importanta sarcina pentru noi toti este sa transmitem un mesaj puternic de unitate in fata crizei", a spus Obama.

In ceea ce priveste reforma sistemului financiar, liderii G20 vor discuta, printre altele, problema paradisurilor fiscale, a afirmat Obama, precizand ca toata lumea trebuie sa joace dupa aceleasi reguli.

"Nu vrem ca oamenii sa poata sa pacaleasca sistemul sau sa evite pietele de capital reglementate", a spus el, adaugand ca este important ca noile reglementari sa nu se refere numai la banci, "ci la orice institutie care poate prezenta un risc pentru sistem".

Obama a sugerat ca liderii reuniti la summitul G20 de la Londra ar putea sa nu promita sa continue cheltuielile pentru stimularea economiei si in 2010.

Fondul Monetar International (FMI) a cerut tarilor sa continue eforturile de stimulare.

"In toate tarile exista o tensiune de inteles intre masurile necesare pentru relansarea economiei si faptul ca multe dintre aceste masuri sunt foarte costisitoare, iar multi contribuabili sunt sceptici in legatura cu cheltuirea prea multor bani, in special cand li se pare ca acestia nu sunt cheltuiti in favoarea lor, ci a altora care, din punctul lor de vedere, este posibil sa fi provocat criza", a subliniat el.

Potrivit AFP, un proiect de declaratie finala a summitului G20, obtinut de FT, reafirma angajamentul tarilor membre sa evite masurile protectioniste, dar este vag in ceea ce priveste o strategie mondiala de relansare bugetara.

Textul afirma pur si simplu ca masurile de relansare luate deja de tari vor contribui cu peste 2% la cresterea economica .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #de, #financiara, #imobiliara, #masuri, #piata, #reglementare, #stimulare , #stiri Barack Obama