Obama: Recunoasterea falimentului GM, o eroare fatala

Luni, 17 Noiembrie 2008, ora 11:07
1770 citiri
Obama: Recunoasterea falimentului GM, o eroare fatala

Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, s-a pronuntat duminica pentru un plan de salvare insotit de conditii in favoarea sectorului auto, apreciind ca, in lipsa creditarii, o declarare a falimentului ar fi fatala numarului unu american din aceasta industrie, General Motors, transmite AFP.

In primul sau interviu televizat de la alegerile din 4 noiembrie, presedintele ales Barack Obama a recunoscut ca o solicitare de lichidare a permis in trecut companiilor aeriene americane sa-si redreseze bilantul contabil continuand sa functioneze normal.

"Trebuie inteles ca traversam o situatie exceptionala", a spus viitorul presedinte, care isi va prelua functia la 20 ianuarie. "Bancile nu mai crediteaza. Ele nu mai imprumuta nici macar intreprinderilor carora le merge bine, cu atat mai putin celor care nu o duc grozav. Iar in aceste conditii, optiunile obisnuite nu mai sunt poate posibile", a declarat presedintele ales.


Intrebat despre situatia General Motors , care a avertizat ca risca sa ramana fara lichiditati anul viitor, Obama a spus ca "robinetul (creditarii) ar putea fi total inchis. O solicitare a intrarii in faliment nu ar permite GM sa aiba un start bun", considera presedintele ales.


"Un faliment al industriei auto ar fi o catastrofa intr-un asemenea mediu, nu numai pentru familiile salariatilor. Consecintele pentru intreaga economie ar fi grave", a adaugat Obama. "Trebuie sa ajutam industria auto, dar nu trebuie sa acordam un cec in alb", a nuantat Obama. El a spus ca ajutorul trebuie sa fie incadrat unui plan pe termen lung care sa implice atat salariatii, cat si directorii societatilor respective, furnizorii si bancile.


Viitorul celor trei mari constructori americani de automobile (GM, Ford si Crysler) ar putea sa de joace in aceasta saptamana, odata cu reluarea sesiunii Congresului, in care majoritatea democrata doreste aprobarea unui ajutor suplimentar de 25 de miliarde de dolari destinat industriei auto. Un prim ajutor in valoare de 25 de miliarde de dolari a fost votat de Congres in septembrie, sub forma unor imprumuturi cu dobanda redusa.


In timpul campaniei electorale Obama s-a pronuntat deja pentru un ajutor care sa permita constructorilor americani sa produca modele mai putin consumatoare de carburant. Recenta scadere a pretului petrolului nu schimba cu nimic acest proiect, a precizat Obama. "A venit momentul sa ne desprindem de aceasta dependenta" de benzina, a mai spus presedintele ales.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...