Obama va primi Premiul Nobel in calitate de "presedinte de razboi"

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 09:45
1391 citiri
Obama va primi Premiul Nobel in calitate de "presedinte de razboi"

Presedintele Barack Obama isi va primi, joi, Premiul Nobel pentru Pace in calitate de "presedinte de razboi" si isi va asuma pe deplin faptul ca primeste distinctia dupa ce a decis trimiterea a 30.000 de militari suplimentari in Afganistan, a afirmat, luni, purtatorul sau de cuvant.

Presedintele american va pleca, miercuri, la Oslo si va primi joi premiul care i-a fost decernat in octombrie. Alegerea lui Obama a generat surpriza generala, pentru ca se afla in functie de mai putin de un an, nu inregistrase decat rezultate minore in materie de politica externa si mostenea de la predecesorul sau doua razboaie, in Irak si in Afganistan, precizeaza Mediafax.

Barack Obama va evoca "evident (...) coincidenta intre decernarea Premiului Nobel pentru Pace si decizia de a trimite intariri in Afganistan", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs.

Intrebat daca presedintele va primi distinctia in calitate de "presedinte de razboi", Gibbs a raspuns: "Exact".


Barck Obama a anuntat, la 1 decembrie, trimiterea a 30.000 de militari suplimentari in incercarea de a stabiliza situatia din Afganistan
, ridicand numarul total al militarilor americani in aceasta tara la circa 100.000. In mandatul sau, contingentul american in aceasta tara va fi triplat.

Numeroase organizatii au anuntat ca se vor afla, joi, in apropierea hotelului unde va fi cazat Obama la Oslo, pentru a protesta fata de sporirea angajamentului in Afganistan.

Peste 2.000 de politisti norvegieni, inclusiv tragatori de elita si caini antrenati, vor fi mobilizati pentru decernarea Premiului Nobel.

Guvernul norvegian a deblocat un buget exceptional de 92 de milioane de coroane (10,9 milioane de euro) pentru fortele de securitate mobilizate cu ocazia sosirii lui Obama, adica de 11 ori suma oferita laureatului impreuna cu medalia si diploma Nobel.

Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Peste 80% dintre analiștii Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul preconizează o stagnare. În privinţa riscurilor pe un orizont...
#obama, #premiu, #nobel, #razboi , #stiri Barack Obama