Obama vrea sa faca economii de 17 miliarde dolari

Vineri, 08 Mai 2009, ora 08:53
1268 citiri
Obama vrea sa faca economii de 17 miliarde dolari

Presedintele SUA, Barack Obama, a propus joi efectuarea unor economii de 17 miliarde dolari la bugetul fiscal pe 2010, in incercarea de a tempera ingrijorarile legate de majorarea deficitelor si a sprijini agenda interna, transmite Reuters, conform NewsIn.

Obama a propus o lista de economii pe care va incerca sa le obtina in cadrul unor programe, ce merg de la sectorul apararii la cel al educatiei si pana la curatarea unor mine abandonate.

Lista anuntata de Obama reprezinta varianta detaliata a unui proiect bugetar configurat in februarie.

"Nu ne mai putem permite sa cheltuim, ca si cum nu ar conta deficitele si ca si cum resursele irosite nu ar reprezenta o problema pentru noi", a spus Obama.

"Nu ne mai putem permite sa lasam alegerile dificile pentru urmatorul buget, urmatoarea administratie sau urmatoarea generatie", a adaugat presedintele Statelor Unite.

Problema este, insa, ca propunerile de a taia 121 de programe identificate de Casa Alba ca fiind paguboase sau inutile reprezinta numai o jumatate din 1% din bugetul de 3.550 miliarde dolari pe care Obama l-a propus pentru anul fiscal care incepe in octombrie.

Bugetul are in vedere revizuirea sistemului de sanatate, astfel incat sa ii protejeze pe cei neasigurati si sa sustina programele de educatie.

Obama vrea, de asemenea, sa contribuie la combaterea schimbarii climatice, prin limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, cum ar fi cele de dioxid de carbon de la marile industrii, si prin acordarea permisiunii ca acestea sa tranzactioneze drepturi de poluare.

Varianta detaliata a bugetului prezentata de presedintele Obama mentine versiunea pachetului de 250 miliarde dolari pentru salvarea institutiilor financiare, in cazul de nevoie, a mai declarat, pentru Reuters, un oficial al administratiei americane.

"Banii acestia sunt pusi deoparte doar pentru situatia in care chiar va fi nevoie de ei", a spus Ken Baer, secretar de presa al Biroului de Management si Buget al Casei Albe, dar a atras atentia ca nu s-a stabilit daca sau cand vor fi ceruti oficial banii de la Congres.

Autoritatile financiare intentioneaza sa publice rezultatele "testelor de stres" guvernamentale efectuate la bancile importante.

Rezultatele vor analiza capacitatea celor mai mari 19 banci din SUA de a rezista in conditiile unei recesiuni accentuate, iar analistii estimeaza ca acestea ar putea arata ca jumatate dintre banci au nevoie de mai mult capital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#Obama, #criza, #economie, #sua, #miliarde, #buget, #deficit , #stiri Barack Obama