Obama vrea sa reduca arsenalul nuclear cu 80%

Joi, 05 Februarie 2009, ora 11:46
1694 citiri
Obama vrea sa reduca arsenalul nuclear cu 80%

Barack Obama vrea sa reduca arsenalul nuclear al SUA si al Rusiei cu 80%, pentru a se ajunge la un numar de 1000 de focoase nucleare pentru fiecare stat.

 

Conform tratatului de reducere a armelor stategice semnat de SUA si URSS in 1991 si cunoscut sub denumirea de START, cele doua tari sunt nevoite sa-si reduca numarul acestora de la 10.000 la 5.000 pana in decembrie. Barack Obama promisese anterior ca printre prioritatile administratiei sale se afla si reducerea numarului armelor nucleare.

"Vom angaja Rusia intr-un proces de reducere a armelor mai traditional, mai legat de lege. Suntem pregatiti sa reluam dialogul cu Rusia de o maniera mai consistenta pe domenii ce o intereseaza. Nimeni nu va fi suprins daca vom reduce numarul la 1000 dupa tratatatul post-Start", declara un oficial american citat de The Times.

In momentul in care Casa Alba a dat semnale ca va intarzia cu amplasarea scutului anti-racheta din Europa de Est, Moscova a renuntat la ideea de desfasurare a rachetelor la granita cu Polonia.
O abandonare a planurilor americane ar convinge Rusia sa participe la discutiile despre reducerea nucleara.

#anti, #arme, #arsenal, #nuclear, #nucleare, #obama, #racheta, #scut , #stiri Barack Obama