Obama vrea sa stopeze criza cu 1.000 de miliarde de dolari

Luni, 15 Decembrie 2008, ora 10:22
1839 citiri
Obama vrea sa stopeze criza cu 1.000 de miliarde de dolari

Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, ar putea propune un plan de sustinere a economiei SUA de 1.000 de miliarde de dolari. Presedintele ales al Statelor Unite Barack Obama ia in considerare un plan de relansare a economiei americane ce ar putea depasi masiv estimarile anterioare si ar putea ajunge la 1.000 miliarde dolari, in decurs de doi ani, potrivit publicatiei Wall Street Journal, citata de Reuters.


Echipa lui Obama, care lua in considerare un pachet de stimulente de 500 miliarde dolari in urma cu doua saptamani, acum spune ca suma de 600 miliarde in decurs de doi ani este "o estimare foarte mica", scrie The Wall Street Journal (WSJ), care citeaza o sursa avizata.


Cuantumul final al pachetului de stimulente ar putea fi mult mai mare si ar putea sa se incadreze intre 700 miliarde si 1.000 miliarde dolari, data fiind starea proasta a economiei americane.


Reprezentantii oficiali ai echipei lui Obama au refuzat sa comenteze referitor la stirile din presa cu privire la amploarea ajutorului pe care administratia ar putea sa il acorde economiei, prin cheltuielile publice majorate si reduceri de impozite.


Investitorii pesimisti de pe pietele de capital ale lumii au primit ca un semnal de incurajare indicatiile anterioare referitoare la felul in care administratia Obama ar putea incerca sa relanseze cea mai mare economie a lumii.



Obama a promis ca va lansa un program masiv pentru iesirea din recesiune a economiei SUA.




Consilierii presedintelui ales ar putea sa ceara saptamana viitoare o schita a planului de sustinere, cu scopul de a obtine aprobarea Congresului pana la investitura lui Obama, mai scrie WSJ.


Economistii declarasera anterior ca se asteapta ca Obama sa aprobe rapid un pachet de cheltuieli de 750 miliarde dolari, ceea ce inseamna aproape 5% din produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite.


Administratia Bush a primit aprobarea Congresului, ca sa cheltuie 700 miliarde dolari din banii contribuabililor, pentru salvarea sistemului bancar al tarii.


Banii au fost alocati initial pentru cumpararea de valori mobiliare toxice garantate cu ipoteci, dar acum sunt folositi pentru recapitalizarea bancilor si sustinerea creditarii.