Orice rau este bun

Vineri, 08 Mai 2009, ora 11:14
8676 citiri
Orice rau este bun

Estimarea negativa a ratei anualizate a produsului intern brut al SUA pentru trimestrul I/2009 a fost depasita cu 1,5% de cifrele reale, astfel incat economia acestei tari a inceput anul 2009 cu o continuare a contractiei din ultimul trimestru al anului 2008 pastrand in acest fel un palier apropiat, de la - 6,3% la - 6,1%.

In ciuda acestor doua trimestre, dintre cele mai slabe din ultimele 5 decenii ale economiei din SUA, bursa de pe Wall Street a crescut voiniceste cu peste 2% transmitand aceasta stare si celorlalte piete de actiuni broad, care au primit la randul lor o gura proaspata de oxigen realizand astfel un fond usor pozitiv la nivelul pietelor internationale.

Acest gen de fenomen bursier - orice rau este bun - nu este deloc nou in pietele de capital acesta fiind comparabil cu alte evenimente anticipate initial de bursa, mai ales cand avem de a face cu o incertitudine semnificativa caracteristica unei piete bear si apoi ajustat la aflarea datelor reale.

Sunt convins ca aceasta evolutie a sentimentului bursier o cunoastem deja. La inceput ne lovim efectiv de un sentiment de nesiguranta creat si accentuat pe baza unor stiri tot mai negative si mai greu de cuantificat, dar care ulterior, la raportarea datelor starea psihologica pietei se modifica ajungand chiar la anularea gravitatii acestui fenomen si inversarea sentimentului initial.

Este ca si cum dupa un mers in plina ceata apare o imagine clara, care ne da mai multa siguranta in miscari.

Asa ca suntem in faza in care stim deja unde ne aflam si chiar putem spune ca aproape orice rau devine un lucru bun, mai ales daca este cunoscut la o valoare obiectiva. Pentru multi incepatori in ale bursei aceasta reactie a pietei pare de multe ori ciudata pana cand acestia se vor obisnui cu regula de baza a bursei si anume a anticiparii evenimentelor economice.

Bursa americana este 50% din economia SUA

Se pare ca momentul unor raportari pozitive la nivelul economiei celei mai puternice din lume - SUA se leaga foarte strans de un alt eveniment important al noii administratii americane ce s-a instalat pe 20 ianuarie 2009 si anume aniversarea primelor 100 de zile ale presedintiei Barack Obama, o traditie de pe vremea lui Roosevelt instalat si el tot in ianuarie, dar in anul 1933 - an important pentru evolutia si istoria economiei acestei tari.

Voi face o paranteza si voi spune ca NIMENI dintre oamenii politici sau autoritatile vremii din Romania nu a facut nici o referire la bursa autohtona asa cum a facut-o Obama cu acest prilej. Acesta a declarat, asa cum spune si titlul, ca bursa Wall Street reprezinta 50% din economia SUA si ca ar trebui sa existe reglementari mai stricte pentru ca investitorii sa poata tranzactiona un instrument la o valoare rezonabila.

Si totusi, intorcandu-ne la bursa romaneasca putem spune ca aceasta nu reprezinta nici 10% din PIB si ca in ciuda unui mare dezinteres la nivel central si mai ales financiar bursa autohtona a revenit in atentia investitorilor straini si nu va trece mult timp pana cand nu va intra din nou si in deciziile marilor investitori cu miliarde de dolari sau euro.

Pentru prezent indicele romanesc BET-FI (cel mai atractiv in prezent) a crescut cu cca. 50% de la inceputul anului 2009. Asa ca, si in acest caz, un rau (vezi deprecierea masiva a preturilor actiunilor BVB, precum si dezinteresul autoritatilor locale) poate deveni un bine, asa cum se prezinta situatia actuala, dar si cea de perspectiva, in ciuda unor estimari revizuite ale agentiilor de rating internationale sau ale FMI privind evolutia economiei globale in general.

Planuri de salvare, test stress si FMI

Am putea defini cele din titlu ca un fapt pozitionat intre lipsa de transparenta, minciuna si interes de grup. Sunt cunoscute masurile luate de administratiile statelor puternice implicate pentru depasirea dificultatilor prin care trece economia mondiala sau cele ale unei singure tari, insa pana in prezent acestea nu au reusit sa convinga si marii investitorii - REAL MONEY INVESTORS - ca este momentul propice pentru a investi mai puternic in pietele de capital.

Sa ne aducem aminte de planurile de salvare ale SUA, China si Japonia, ale caror autoritati guvernamentale si de reglementare au intervenit rand pe rand cu sume destul de mari pentru ajutorarea propriilor economii aflate in suferinta. Este adevarat ca acest sprijin s-a materializat diferit la nivelul burselor broad prin cresterea indicilor reprezentativi fata nivelul din ultima zi a anului 2008 de referinta.

De exemplu : 1,8 % la indicele american S&P 500, 6% la indicele japonez Nikkei 225 si mai ales 40% pentru indicele chinezesc Shanghai Composite. Dar nu numai statele puternice au luat masuri pentru diminuarea slabirii propriilor economii ci si alte state din toata lumea.

De exemplu in Italia au fost reduse unele impozite pentru companii, se acorda ajutoare financiare pentru cei nevoiasi; in Franta se acorda subventii pentru saraci; in Grecia s-a introdus o taxa anticriza aplicata la bugetarii cu salarii mari.

Nu in cele din urma in Japonia se investeste in energia verde, iar in Rusia s-au alocat cca. 10.000 mld ruble (cca. 228 mld euro) pentru combaterea efectelor crizei, inclusiv prin acoperirea dobanzilor la unele credite private. O alta modalitate, prin care raul poate deveni bun, l-a incercat FED impreuna cu Trezoreria SUA cu 19 dintre cele mai reprezentative banci americane presupuse a avea probleme cu recesiunea actuala folosind programul TEST STRESS.

Testul s-a utilizat de catre autoritatile americane si ca o parghie pentru pregatirea investitorilor/actionarilor in cadrul Parteneriatului Public Privat de Investitii promovat de T. Geithner. Trezorierul american a urmarit in acelasi timp si aplicarea cu succes a etapei a II-a a planului TARP privind valorificarea activelor toxice ale acestor banci la o valoare cat mai rezonabila. Sa ne inchipuim ce s-ar fi intamplat daca rezultatele acestui test ar fi fost dat publicitatii la inceputul lunii martie cand declinul bursier a fost la apogeu.

Ma gandesc in primul rand la soarta actualului rally al unei burse bear principale si mai ales la crearea unui sentiment real pozitiv pe care se va baza si revenirea sistemului de creditare inca afectat de criza actuala, dar si la multe alte consecinte nu tocmai favorabile pietelor de capital. Si totusi unii mari investitori au sesizat la timp ca testul se aplica eronat sau cu greseli pornind de la criteriile de evaluare calculate intr-un context care poate fi invalidata de realitate.

Un exemplu este problematica ridicata de Warren Bufett privind unele banci despre care s-a auzit ca au nevoie de sprijin pentru majorarea de capital si in fond situatia cunoscuta de el este mult mai buna. Acesta a afirmat ca testul realizat de guvernul SUA este in parte gresit si ca nu se tine cont de diferentele dintre modele de afaceri criticand strategia unor companii de a-si rascumpara din piata propriile actiuni, dar nu a uitat sa felicite guvernul ca este preocupat sa rezolve problema sistemului bancar.

Cand scriu aceste randuri ma gandesc ca peste cateva ore bune (ora 5 PM ETD din SUA, ziua de 07 mai) vom afla ceva in plus fata de datele care deja au transpirat privind rezultatul acestui test si ca totul va fi luat ca ceva BUN de catre investitori, iar ciudateniile unor zvonuri vor disparea si vom astepta alte zvonuri pentru a face speculatii in jurul lor.

De aceasta data vom sti cum sa reactionam la stimulii externi. Fiind in luna mai ne vom intreba daca o alta expresie bursiera se va preta si in conditiile actuale si anume : SELL IN MAY AND GO AWAY.

Oare asa sa fie ? Vom vedea impreuna acest vechi proverb bursier, mai ales ca FMI este cu noi (cel putin asa ne place sa credem dupa aprobarea imprumutului financiar).

Si totusi ne vom intreba si noi in continuare cat din raul care circula acum prin pietele de capital este rau cu adevarat si mai ales care din acesta merita sa-l transformam in BINE, astfel incat eroarea planului de investitie sa nu fie foarte mare in viitor. Dar atat timp cat majoritatea din piata spune UP ar fi o nebunie ca eu sau altul sa mearga impotriva ei.

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#actiuni, #bursa, #pib, #street, #sua, #wall , #stiri Barack Obama