Planul revizuit al lui Bush intra astazi la vot

Miercuri, 01 Octombrie 2008, ora 09:30
1354 citiri
Planul revizuit al lui Bush intra astazi la vot

Planul revizuit de salvare a institutiilor financiare americane, asteptat febril de pietele din toata lumea, va fi votat in Senatul american astazi, la doua zile dupa respingerea in Camera Reprezentantilor, transmite AFP.

Planul administratiei Bush prevedea deblocarea a 700 de miliarde de dolari pentru cumpararea activelor neperformate ale bancilor puse in dificultate de criza creditelor imobiliare, dar a fost blocat, in mod surprinzator, de Camera Reprezentantilor.


O versiune revizuita a planului va fi supusa la vot in Senat in aceasta seara, dupa Anul Nou evreiesc. Acest vot inseamna ca, in mod exceptional, Senatul se va pronunta inainte ca membrii Camerei Reprezentantilor sa examineze din nou planul, ceea ce este prevazut sa se intample joi.


Candidatii la Casa Alba Barack Obama si John McCain, aflati in campanie in Nevada, respectiv Iowa, vor merge la Washington pentru votul din Senat, au anuntat echipele lor.


"Democratii si republicanii din Senat considera ca este esential sa lucram rapid la aceasta lege importanta, pentru a restabili increderea in sistemul nostru financiar si a consolida economia", a declarat liderul majoritati democrate din Senat, Harry Reid.


"Sper ca, dupa imbunatatirile pe care le-am adus proiectului administratiei, Senatul va vota maine (miercuri - n.red.) si Camera Reprezentantilor va face acelasi lucru ulterior", a declarat Reid intr-un comunicat.


In incercarea de a obtine sprijinul republicanilor, care au respins in numar mare planul in Camera Reprezentantilor, proiectul revizuit prevede cresterea la 250.000 de dolari a plafonului de garantare a depozitelor, in cazul in care bancile dau faliment. Ambii candidati la Casa Alba cerusera marti ca ridicarea acestui plafon sa fie inclusa in planul de stabilizare a sectorului financiar.


Barack Obama a propus ca FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation), organismul federal american de asigurare a depozitelor bancare sa ridice de la 100.000 la 250.000 de dolari suma garantata pentru depozitele particularilor si micilor intreprinderi. Putin mai tarziu, senatorul republican John McCain a facut aceeasi propunere.


Marti seara, FDIC, al carei rol este sa asigure depunatorii ca nu isi vor pierde banii daca banca la care ii au da faliment, a acceptat propunerea.


"Aceasta ar avea dublul avantaj de a furniza mai multe lichiditati bancilor pentru imprumuturi si de a-i linisti pe depunatori", a declarat Sheila Bair, presedintele FDIC, apreciind totusi ca majoritatea bancilor sunt in continuare bine capitalizate si solide.


Ambii candidati la alegerile prezidentiale din 4 noiembrie au discutat marti la telefon cu presedintele George W. Bush, care s-a declarat optimist ca respingerea planului sau de catre Camera Reprezentantilor nu inseamna "sfarsitul" procesului legislativ.


Planul a fost respins luni cu 228 de voturi impotriva si doar 205 pentru. In aceeasi zi, McCain a incercat sa acuze implicit democratii pentru respingerea plnaului si in special pe Obama. Un sondaj Washington Post/ABC News atribuie insa responsabilitatea esecului congresmenilor republicani.www.youtube.com