Republicanii au propriul plan pentru SALVAREA SUA

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 19:02
1604 citiri
Republicanii au propriul plan pentru SALVAREA SUA

Republicanii din Congresul SUA se lupta vineri pentru salvarea propriului plan de reducere a deficitului bugetar si de majorare a limitei de indatorare, dupa ce o revolta a conservatorilor din partid a aruncat in incertitudine eforturile de evitare a intrarii in incapacitate de plata a tarii.

Esecul presedintelui Camerei Reprezentantilor, John Boeher, de a atrage joi un sprijin suficient pentru program scoate in evidenta o ruptura din Partidul Republican care afecteaza eforturile de a ajunge la un compromis cu democratii in privinta limitei maxime a datoriilor, inainte de termenul limita de marti, relateaza Reuters.

Un membru republican al Camerei Reprezentantilor care s-a opus planului lui Boehner a declarat vineri ca intre timp au avut loc progrese, el estimand ca programul va fi aprobat in cursul acestei zile.

"Noaptea trecuta am facut progrese. Cred ca astazi vom inainta pentru a treia oara un plan care va permite majorarea plafonului de indatorare intr-o maniera responsabila", a afirmat la CNN reprezentantul republican Trey Gowdy, membru al miscarii conservatoare Tea Party.

Majoritatea membrilor acestei grupari politice de orientare conservatoare se considera republicani. Cei mai proeminenti membri ai acestui curent sunt Sarah Palin, Dick Armey si Ron Paul, cacesta din urma fiind onsiderat "nasul intelectual" al miscarii.

Presedintele Barack Obama a declarat ca daca democratii si republicanii nu vor ajunge la un acord, guvernul va incepe din 2 august sa ramana fara bani pentru plata facturilor. Perspectiva era considerata pana acum de neconceput si ingrijoreaza investitorii.

In pofida avertismentelor privind consecintele economice grave, congresmenii se afla in impas. Republicanii cer oprirea cheltuielilor guvernului care, in opinia lor au scapat de sub control, iar democratii vor sa protejeze cheltuielile pentru programe sociale.

Planului lui Boehner, care prevede reducerea cheltuielilor cu circa 900 de miliarde de dolari si majorarea pragului datoriilor pentru numai cateva luni, va fi respins aproape sigur de Senat, unde democratii sunt majoritari. Planul poate fi insa folosit pentru un eventual compromis.

Incapacitatea lui Boehner de a obtine aprobarea rapida a planului in Camera Reprezentantilor, controlata de republicani, ii poate slabi pozitia la masa negocierilor.

Liderul democratilor din Senat, Harry Reid, vrea cresterea limitei de indatorare suficient pentru a depasi alegerile prezidentiale din noiembrie 2012.

Reid a declarat joi seara ca ar putea inainta in Senat un proiect propriu, care prevede reducerea cheltuielilor cu 2.200 de miliarde de dolari in decurs de zece ani, in loc sa foloseasca planul lui Boehner ca baza de compromis.

Republicanii din Camera Reprezentantilor urmeaza sa se intalneasca pentru noi discutii vineri la ora 14:00 GMT.

Intre timp, congresmenii din ambele tabere continua sa se acuze reciproc de blocajul discutiilor.

"Republicanii ne-au adus in pragul haosului economic. Tergiversarea trebuie sa ia sfarsit pentru a ne putea concentra pe prioritatea poporului american, si anume crearea de locuri de munca si dezvoltarea economiei", se arata intr-un comunicat al liderului democratilor din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi.

#sua faliment, #republicani sua, #plafon indatorare sua, #sua , #stiri Barack Obama