Reuters: Schimbarea politicii SUA fata de Cuba favorizeaza companiile americane

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 10:29
1143 citiri
Reuters: Schimbarea politicii SUA fata de Cuba favorizeaza companiile americane

Relaxarea unor restrictii impuse de Statele Unite Cubei reprezinta un pas inainte catre o schimbare in politica americana din care vor avea de castigat numeroase companii, de la operatori de croaziere pana la firme care se ocupa cu transportul de marfa, relateaza Reuters.

In ultimii 15 ani, Fondul Herzfeld pentru Bazinul Caraibelor, detinut de Thomas Herzfeld, a investit in companii din zona Caraibelor, companii care ar avea de castigat daca embargoul comercial care vizeaza Cuba de 47 de ani ar fi ridicat.

In aceste conditii, actiunile fondului au crescut luni cu 41,1%, la 7,97 de dolari, dupa ce presedintele Barack Obama a ridicat restrictiile privind vizitele americanilor de origine cubaneza pe insula comunista precum si pe cele privind transferul de bani.

"Cred ca toata lumea vrea ca embargoul sa fie ridicat, dar acest lucru nu se va intampla decat in cazul in care Cuba adopta pozitiile cerute de Statele Unite", a explicat Herzfeld.

El a precizat, insa, ca se asteapta ca restrictiile de calatorie pentru toti americanii sa fie ridicate in curand, masura din care ar avea de castigat companiile care organizeaza croaziere.

De altfel, anuntul de luni a antrenat o crestere a actiunilor societatii Royal Caribbean cu 11,4%, si ale Carnival Corp, cel mai mare operator de nave de croaziera din lume, cu 2,3%.

Herzfeld este de parere ca Royal Caribbean si Carnival ar putea sa isi dubleze profitul daca li se va permite sa navigheze spre Cuba.

Si Western Union, cea mai mare companie de transfer de bani din lume, ar putea avea de castigat de pe urma ridicarii restrictiilor privind transferul de bani, pentru ca americanii de orgine cubaneza vor putea trimite astfel mai multi bani familiilor lor.

Fondul lui Herzfeld a investit initial in companii care au succes indiferent daca embargoul vizand Cuba este sau nu in vigoare.

Insa indiciile privind o schimbare a politicii Washingtonului au determinat fondul sa investeasca in prezent in societati care nu castiga foarte multi bani deocamdata, dar care au un plan de afaceri pentru Cuba.

Insa Herzfeld a subliniat ca si Havana trebuie sa depuna eforturi pentru a implementa reformele democratice cerute de Statele Unite, inainte ca embargoul sa fie ridicat in totalitate.

"Primul anunt important din Cuba pe care mi-ar placea sa il aud ar fi eliberarea detinutilor politici. Acest lucru ar reprezenta, intr-adevar, un progres important", a spus el. 

#companii, # investitii, # profit , #stiri Barack Obama