Salvatorul Fiat: dupa Chrysler vine Opel

Duminica, 03 Mai 2009, ora 01:22
1830 citiri
Salvatorul Fiat: dupa Chrysler vine Opel

Dupa ce preia 20% din grupul american, constructorul auto italian doreste sa se intareasca investind si in compania germana.

Constructorul auto Chrysler a cerut intrarea in faliment si va incheia o alianta cu Fiat, in urma careia grupul italian va prelua 20% din constructorul american, scrie agentia de stiri Reuters.

Mariajul dintre cele doua companii va crea al saselea constructor auto mondial ca marime. Chrysler este prima companie auto din istoria SUA care cere intrarea in faliment. In Statele Unite, legea falimentului le permite companiilor sa-si continue activitatea in timp ce isi rearanjeaza finantele in vederea restructurarii, fiind protejate in acest timp de creditori.

Decizia de a deschide pro cedurile de faliment a fost determinata de esecul negocierilor cu creditorii privind restructurarea datoriilor, dar si de scaderea abrupta a vanzarilor. Fiat ar mai putea prelua ulterior 15% din actiunile Chrysler, dupa ce compania americana se redreseaza.

Participatia europenilor ar putea ajunge la 51% pana in 2016, in conditiile in care constructorul american reuseste sa plateasca datoriile pe care le are la Trezoreria SUA. Totodata, firma de investitii financiare Cerberus Capital Management, pierde detinerea de 80,1% pe care o are la Chrysler, alaturi de celalalt actionar, Daimler, care detine 19,9% din titluri. Cei mai mari creditori ai Chrysler vor primi 2 miliarde de dolari pentru "a uita" datoria de 6,9 miliarde de dolari pe care constructorul o are la ei.

O restrucuturare rapida

Potrivit presedintelui american Barack Obama, procedurile de faliment vor dura intre una si doua luni. Pe langa participatia preluata de Fiat, fondul de a sigurari medicale al federatiei sindicale din domeniul auto - United Auto Workers, va prelua 55% din companie, iar statul american si cel canadian vor con trola impreuna 10%.

Astfel, daca totul va merge bine, va rezulta o companie Chrysler noua. Robert Nardelli, actualul director general al grupului american, va preda conducerea imediat ce Chrysler iese din faliment. Noul consiliu director va fi format din sase persoane alese de guvernul SUA si trei de Fiat. Boardul va alege apoi un nou director general. Daca planul de restructurare merge bine, SUA vor face o infuzie de capital de 6 mi liarde de dolari in Chrysler.

Obama si-a aratat increderea ca, a laturi de Fiat, compania americana va de veni "mai puternica si mai competitiva". Dupa ce a investit in Chrysler, Fiat vizeaza si un parteneriat cu constructorul german Opel, aflat de asemenea in dificultate.

"Acum trebuie sa ne concentram pe Opel. Sunt partenerul perfect pentru noi", a declarat Sergio Marchionne, directorul general al Fiat. Opel este detinuta in acest moment de grupul american General Motors.

Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Dacă vă gândiți să cumpărați un aspirator sau un mop cu abur, dar nu sunteți siguri pe care să îl alegeți, ați ajuns la locul potrivit. Vă vom oferi informațiile pe care trebuie să...
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
#fiat, # chrysler, # opel , #stiri Barack Obama