Sarkozy, invitat la Casa Alba

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 13:02
1504 citiri
Sarkozy, invitat la Casa Alba

Presedintele francez Nicolas Sarkozy va fi primit luni la Casa Alba, unde isi va prezenta proiectul de "noua ordine monetara internationala" si va discuta cu omologul sau american Barack Obama, timp de o ora, despre programul detaliat al G20 in timpul presedintiei franceze, relateaza Le Figaro.

Rezultatul discutiei economice, in care vor fi abordate rolul dolarului, volatilitatea pretului materiilor prime si o taxa pentru finantarea dezvoltarii, va influenta foaia de parcurs a Elysee pentru G8 si G20, care va fi prezentata in 24 ianuarie, la Paris.

Desi si-a mai imblanzit tonul, Sarkozy nu a renuntat la ideea formulata in urma cu doi ani, a unui "nou Bretton Woods". Sistemul decis la Bretton Woods a fixat regulile financiare si monetare. Criticile presei anglo-saxone l-au determinat sa isi schimbe exprimarea, pentru a adopta una mai sobra, "noua ordine monetara internationala". Insa obiectivul definit de anturajul presedintelui ramane acelasi.

Elysee vrea sa puna ordine in "haosul monetar actual", caracterizat printr-o volatilitate excesiva a ratei de schimb si printr-un aflux de capitaluri destabilizatoare catre tarile emergente, care isi multiplica initiativele unilaterale pentru a impiedica aprecierea monedelor lor.

Parisul considera ca dezordinea monetara actuala este provocata de declinul dolarului, confruntat cu o concurenta din ce in ce mai mare din partea altor mondede, precum yenul, euro si yuanul.

"China a iesit consolidata din criza, trebuie adaptata noua ordine monetara mondiala la noua ordine economica", au spus surse de la Elysee.

"Vrem sa incurajam dezvoltarea internationala a altor monede, in special al yuanului", au insistat membri ai anturajului presedintelui.

Subiectul este, insa, foarte sensibil pentru Washington. "Nu este vorba despre reducerea rolului dolarului", potrivit Parisului.

"Dolarul este o deviza majora si vrem sa continue sa joace un rol major, dar raportul de forte intre monede se va schimba, ceea ce va provoca tensiuni din ce in ce mai mari, la care trebuie sa raspunda G20", a explicat anturajul lui Sarkozy.

Pentru a imblanzi "tranzitia catre o lume mai diversificata pe plan monetar", presedintia franceza a G20 sugereaza consolidarea rolului FMI in crizele de lichiditati, cresterea coordonarii politicilor economice si adoptarea unui cadru pentru a raspunde miscarilor bruste de capital.

"In fata dezordinii monetare actuale, avem sugestii, pe care le vom confrunta cu cele ale americanilor", a explicat Elysee, care a dat asigurari ca are sustinerea Germaniei, Chinei, Braziliei si Indiei.

Pe fond, Franta admite, insa, ca realitatea este greu de schimbat: dolarul, moneda mondiala, este in continuare administrata de Federal Reserve, fara a tine cont cu adevarat de restul lumii.

"Moneda noastra, problema voastra", a spus la un moment dat John Connelly, secretar al Trezoreriei in administratia Nixon, atunci cand SUA au renuntat la convertibilitatea dolarului in aur.

#Sarkozy, #casa alba , #stiri Barack Obama