SUA a incheiat cel mai mare acord de schimb comercial gratuit din "94

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 17:35
2142 citiri
SUA a incheiat cel mai mare acord de schimb comercial gratuit din "94

Congresul SUA a aprobat cel mai mare acord de schimb comercial gratuit, din 1994, cu Coreea de Sud, Columbia si Panama, punand capat unui sir lung de ani de impas si de relatii tensionante. Acordul ofera cea mai mare oportunitate pentru exportatori din ultimele decenii, cred specialistii.

Facturile merg la presedintele Barack Obama, care a petrecut doi ani incercand sa obtina sprijinul partidului Democrat.

Intelegerea incheiata cu Coreea de Sud, cea mai mare pentru SUA, de la North American Free Trade Agreement din 1994, elimina taxele pe aproape doua treimi din exporturile agricole americane si vor reduce treptat tarifele aplicate la peste 95% din exporturile de produse industriale si de consum, in urmatorii 5 ani.

De asemenea, incheierea acordului a diminuat temerile investitorilor si exportatorilor ca SUA se va intoarce la protectionism, pe fondul unei rate a somajului care depaseste 9%. Aprobarea ar putea oferi exact ceea ce avea nevoie initiativa lui Obama, referitoare la comertul trans-Pacific, la care se gandea sa adere Japonia, cea de-a treia mare economie a lumii.

“Aceasta este o evolutie binevenita, care prezinta factorii de decizie politica pentru toate partidele si pentru toate partile implicate pe termen lung, in cresterea PIB-ului”, a declarat Robert Subbaraman, economist din cadrul Nomura Holdings, scrie Bloomberg.

“A existat foarte multa dezamagire in piata, anul acesta, in ceea ce priveste elaborarea politicilor”.

Actiunile din Asia au crescut pentru a sasea zi la rand, cea mai lunga perioada in care s-au inregistrat cresteri, din ultimele sase saptamani. Indicele de referinta din Coreea de Sud, KOSPI, a crescut cu 0,9%.

Acordul cu Coreea de Sud ar stimula exporturile americane cu 10,9 miliarde de dolari in primul an, potrivit U.S. International Trade Commission. In ceea ce priveste acordul cu statul columbian, se asteapta ca valoarea exporturilor sa creasca cu 1,1 miliarde de dolari pe an. Camera de Comert a SUA a declarat ca acordurile vor preveni pierderea a 380.000 de locuri de munca.

Companii precum Ace Ltd., Inc Citigroup (C) si Pfizer Inc au insistat pentru semnarea acordului cu Coreea de Sud, in timp ce Caterpillar Inc, General Electric Co si Whirlpool Corp au fost printre cele mai mari sustinatoare ale acordului cu Columbia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sua, #acord, #schimb comercial , #stiri Barack Obama