SUA ar trebui sa lase cateva banci mari sa cada

Luni, 09 Martie 2009, ora 09:06
1743 citiri
SUA ar trebui sa lase cateva banci mari sa cada

Statele Unite ar trebui sa lase mai bine sa cada cateva banci mai mari cu probleme decat sa le mai sprijine cu fonduri din banii publici, au declarat duminica doi republicani marcanti ai congresului american, citati de Reuters.

Senatorul republican Richard Shelby, ce face parte din Comisia Bancara, a spus ca Statele Unite nu ar trebui sa urmeze exemplul Japoniei, care si-a sprijinit bancile cu probleme in anii '90, prelungindu-si astfel situatia negativa a economiei.

"Inchideti-le. Daca sunt moarte, atunci sa fie ingropate", a declarat Shelby la un post de televiziune.

"Ingropam bancile mici, dar trebuie sa ingropam si cateva mai mari si sa transmitem un semnal clar in piata", a mai spus el.

Autoritatile financiare sunt tot mai presate in conditiile in care institutiile cu probleme au primit credite de sute de miliarde de dolari si infuzii de capital cu scopul de a stopa scaderea economica, care nu a facut altceva decat sa accelereze in ultimele saptamani.

Senatorul republican John McCain, care a pierdut alegerile prezidentiale in defavoarea lui Barack Obama, criticat raspunsul dat bancilor de actuala administratie.

"Nu cred ca au luat decizia cea mai grea, care ar fi sa lase aceste banci sa cada", a declarat McCain la "Fox News Sunday". Pe masura ce statul american isi sporeste detinerile in majoritatea bancilor mari, precum Citigroup, au crescut si dezbaterile despre nationalizare si limita pana la care ar trebui sa mearga autoritatile in incercarea de a salva sistemul financiar.

Shelby nu a precizat nume de banci, dar cand a fost intrebat de Citigroup, a raspuns ca "Citi a fost intotdeauna un copil problema".

Ca raspuns la situatia actuala McCain a spus ca "ar trebui vandute activele lor, iar actionarii si altii vor avea de suferit".

Pe de alta parte, Tom Donohue, presedintele Camerei de Comert a SUA, cel mai mare grup de afaceri al tarii, a declarat ca "nu e practic sa vorbesti despre inchiderea unei banci care este integrata in intreaga economie mondiala".

"E mai practic sa vorbesti despre cumpararea unora dintre activele acelor banci si pastrarea lor intr-o institutie care sa aiba acces atat la bani publici, cat si privati", a spus Donohue la televiziunea ABC.

#banci, #bani, #fonduri, #publici, #sua , #stiri Barack Obama