SUA, cea mai vasta reforma a sistemului finanicar din ultimii 80 de ani

Vineri, 21 Mai 2010, ora 12:25
994 citiri
SUA, cea mai vasta reforma a sistemului finanicar din ultimii 80 de ani

Senatul SUA a aprobat, joi seara, cea mai vasta reforma a sistemului financiar dupa anii '30, proiectul reprezentand prioritatea legislativa numarul unu a presedintelui american, Barack Obama, transmite AFP, citat de Mediafax.

Senatorii au adoptat proiectul de lege cu 59 de voturi pentru si 39 impotriva. Senatul va trebui sa stabileasca un compromis intre varianta lui de reforma si cea adoptata in decembrie 2009 de Camera Reprezentantilor. Actul normativ urmeaza a fi promulgat de Obama.

"Nu mai putem paria cu banii publici. Dupa ce proiectul de lege va fi promulgat, rodeo-ul de pe Wall Street se va termina", a declarat seful majoritatii democrate, Harry Reid.

Totodata, el a salutat pe cei patru republicani "curajosi" care au votat in favoarea reformei.

Proiectul de lege vizeaza evitarea aparitiei unei noi crize financiare si prevede crearea unui organism de protectie a consumatorului financiar, in cadrul Rezervei Federale.

Textul previne, de asemenea, utilizarea banilor publici pentru salvarea institutiilor financiare, prevazand, totodata, o reglementare mai stricta a pietei produselor derivate.

Acestea nu vor mai fi comercializate decat pe platforme transparente. 

In plus, proiectul interzice bancilor sa efectueze tranzactii cu instrumente financiare de tip "swap". Aceasta masura, considerata draconica, nu este favorizata in unanimitate de Senat si ar putea fi modificata in negocierile cu Camera Reprezentantilor.

#sua, #sistem, #financiar, #obama , #stiri Barack Obama