SUA, devansate de China la importul de petrol saudit

Luni, 22 Februarie 2010, ora 12:23
1617 citiri
SUA, devansate de China la importul de petrol saudit

Exporturile de petrol ale Arabiei Saudite catre Statele Unite au scazut anul trecut sub 1 milion de barili petrol pe zi, atingand acest nivel pentru prima oara in ultimele doua decenii, simultan cu momentul in care importurile Chinei au depasit acelasi nevel, semnaland astfel o schimbare in geopolitica petroului, de la vest la est. 

Scaderea in cererea americana de petrol in Arabia Saudita, care este, in mod traditinale, una din sursele primare de petrol pentru americani, este rezultatul consumului redus de energie dar si al unei mai mari importante acordate imporurilor din Canda si din Africa, informeaza Financial Times.

Intre timp, cresterea economica a Chinei impinge Beijingul sa cumpere mai mult petrol saudit, un trend pe care Riyadh l-a incurajat prin construirea multor rafinarii in parteneriat.

"China ofera stabilitate, un aspect pe care de multa vreme producatorii de petrol, inclusiv Arabia Saudita, l-au solicitat", a explicat John Sfakianakis, economist sef la Banque Saudi Fransi in Riyadh.

"Si dat fiind faptul ca cererea a inceput sa creasca in est, Arabia Saudita se uita catre est".

Barack Obama, presedintele Statelor Unite, intentioneaza sa reduca dependenta americana fata de petrolul strain si incurajeaza combustibilul alternativ si reinnoibil. Intre timp, Arabia Saudita incearca sa identifice piete stabile pentru rezervele sale de petrol.

Aceasta divergenta in intentii va produce o scadere a relatilor intre cele doua tari.

O slabire a importantei petrolului din Riyadh pentru Washington este probabil sa altereze puternic relatiile dintre cele doua capitale, cel putin pe termen scurt.

Analistii considera ca petrolul este o marfa fungibila si orice soc legat de furnizarea de petrol in Orientul Mijlociu ar afecta in continuare economia americana, in ciuda unor importuri in scadere din Arabia Saudita.

Pe de alta parte, cererea in crestere din partea Chinei pentru petrolul saudit, in plus fata de cumpararile deja masive din Iran, ar putea mari interesul si importanta Beijingului in regiune.

Statele Unite au importat 998.000 de barili/zi in primele 11 luni ale lui 2009, nivelul cel mai scazut atins din 1988 pana in prezent.

Analistii se asteapta ca cifrele din Decembrie sa confirme scaderea.

Aceasta micsorare a cererii survine in contextul in care exporturile saudite catre China au atins un nivel record in decembrie, peste nivelul psihologic de 1 milion barili/zi.

Beijingul a dublat cantitatea de petrol importata din Arabia Saudita in ultimii trei ani.

De multi ani, compania saudita de stat Saudi Aramco "avea ordine stricte sa fie prima la nivelul vanzarilor" catre Statele Unite, strategie ce era in primul rand "politica si nu comerciala", conform explciatiilor date de Amy Myers Jaffe si Jareer Elass dela Universitatea Rice, in Houston. Acest fapt s-a modificat dupa ce in 2003 conducerea saudita a relaxat strategia.

#sua, # china, # import, # petrol , #stiri Barack Obama