SUA la un pas de un razboi comercial

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 11:57
1673 citiri
SUA la un pas de un razboi comercial

Controversata clauza „Cumparati produse americane“ din planul de stimulare economica a lui Barack Obama a primit sustinerea Senatului american. In urma cu cateva zile presedintele american Barack Obama isi exprima ingrijorarea ca o clauza care sa oblige companiile beneficiare ale planului de stimulare economica sa foloseasca doar produse americane, printre care fierul si otelul, ar trimite mesaje gresite pentru restul lumii.

El a afirmat ca SUA trebuie sa fie atente sa nu includa in pachetul de stimulare prevederi care ar putea duce la un razboi comercial, scrie Reuters.

Desi liderii Republicanilor au sustinut cu vehementa excluderea clauzei „Cumparati produse americane“ din planul de stimulare economica, Senatul Statelor Unite si-a anuntat sustinerea fata de pastrarea amendamentului in noua legislatie.

Senatorii americani au hotarat ca respectiva clauza va putea fi pastrata in conditiile in care prevederile vor fi aplicate in concordanta cu intelegerile internationale, relateaza Reuters.

Dupa Uniunea Europeana si Canada, este randul Japoniei sa condamne clauza protectionista. Ambasadorul Japoniei la Washington, Ichiro Fujisaki, a trimis o scrisoare oficialilor americani din partea guvernului nipon prin care isi exprima ingrijorarea vizavi de efectele la nivel mondial pe care le poate avea o astfel de clauza, relateaza Reuters. Pastrarea clauzei este insa ceruta cu insistenta de producatorii americani de otel si de uniunile sindicale din industrie care sustin ca banii contribuabililor folositi pentru a finanta proiecte publice trebuie sa creeze locuri de munca pentru americani.

Pe de alta parte, proiectul de lege stipuleaza de exemplu ca daca cheltuielile de constructie vor creste cu peste 25% ca urmare a achizitionarii de produse americane, antreprenorii vor fi nevoiti sa cumpere materii prime din strainatate. Partenerii comerciali ai SUA se tem insa ca restrictiile nu vor face decat sa porneasca un razboi comercial si sa adanceasca recesiunea economica.

#americane, #comercial, #de, #economica, #plan, #produse, #razboi, #stimulare , #stiri Barack Obama