SUA si Marea Britanie deschid focul in Libia. Incepe razboiul?

Sambata, 19 Martie 2011, ora 23:06
1849 citiri
SUA si Marea Britanie deschid focul in Libia. Incepe razboiul?

Statele Unite si Marea Britanie au lansat sambata un prim val de circa 110 rachete de croaziera Tomahawk asupra unor obiective din Libia, a anuntat amiralul William Gortney, potrivit Mediafax.

Rachetele au fost lansate de la bordul unor nave si submarine si au vizat "mai mult de 20 de obiective", printre care se numara sisteme de aparare antiaeriana si centre de comunicatii strategice situate pe litoralul libian, a precizat Gortney, in cursul unei conferinte de presa sustinute la sediul Pentagonului.

El a afirmat ca, deoarece operatiunile se desfasoara pe timp de noapte, evaluarea impactului atacurilor "va dura o perioada".

Obama a autorizat o actiune militara americana limitata in Libia

Presedintele american, Barack Obama, a anuntat, sambata, ca a autorizat o actiune militara limitata in Libia, precizand ca trupele americane nu vor fi implicate in operatiuni terestre in aceasta tara.

El l-a avertizat pe liderul libian, Muammar Kadhafi, ca "actiunile au consecinte".

Ulterior, presa americana a anuntat ca fortele americane au lansat sambata rachete de croaziera Tomahawk asupra unor tinte neprecizate, in timp ce la est de Tripoli au fost auzite mai multe explozii puternice.

David Cameron: Fortele britanice sunt in actiune in Libia

Fortele britanice sunt in actiune deasupra Libiei, in cadrul rezolutiei 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU care autorizeaza recursul la forta pentru protejarea civililor, a anuntat sambata premierul britanic David Cameron.

SUA au lansat primele rachete in Libia

Statele Unite au lansat primele rachete in Libia impotriva fortelor liderului Muammar Kadhafi, a declarat sambata un oficial american din cadrul Departamentului american de Stat, citat de CNN.

Anterior, un oficial american din cadrul armatei afirmase ca Statele Unite se pregatesc sa lanseze rachete de croaziera de pe navele din Marea Mediterana care vor viza fortele aeriene ale liderului libian Muammar Kadhafi.

Statele Unite sunt pregatite sa "isi apere aliatii care survoleaza spatiul aerian libian si sa consolideze zona de interdictie aeriana", a declarat oficialul citat.

Mai multe blindate, distruse de avioanele franceze in Libia

Avioanele franceze au efectuat patru raiduri aeriene in total, sambata, in Libia, distrugand mai multe blindate ale fortelor loiale colonelului Muammar Kadhafi, a anuntat in cursul serii o sursa militara franceza.

Potrivit Statului Major al armatei, un prim atac a avut loc in jurul orei 16.45 GMT (18.45 ora Romaniei) impotriva "unui vehicul libian identificat clar ca apartinand fortelor pro-Kadhafi".

In orele urmatoare, avioanele franceze, Rafale si Mirage 2000, au efectuat alte trei tiruri, distrugand "mai multe blindate" ale fortelor libiene in regiunea Benghazi (estul tarii), a anuntat o sursa militara.

Potrivit aceleiasi surse, operatiunile urmeaza sa continue pe parcursul noptii.

#razboi libia, #gaddafi, #libia gaddafi, #sua, #marea britanie, #armata, #atac libia , #stiri Barack Obama