SUA tine lumea in sah: Cursa pentru CASA ALBA a inceput

Luni, 25 Iulie 2011, ora 18:21
2009 citiri
SUA tine lumea in sah: Cursa pentru CASA ALBA a inceput

Desi negocierile dintre liderii de la Washington in ceea ce priveste un acord de marire a plafonului de imprumutare par sa fie in impas, analistii citati de CNBC cred in continuare ca se va ajunge la o intelegere intre republicani si democrati.

Nervozitatea de dinaintea deciziei, care are termen limita ziua de 2 august,pune presiune pe dolar, creste randamentul titlurilor emise de Trezorerie si sustine aurul.

Statele Unite sunt din ce in ce mai aproape de faliment, in contextul in care Obama nu a ajuns inca la o intelegere cu republicanii, dupa o serie de negocieri nereusite.

Presedintele american a spus ca seful Camerei Reprezentantilor a respins un "acord extraordinar de corect", care ar fi inclus reduceri de cheltuieli de 650 de miliarde de dolari.

"E un pic infricosator, cand te gandesti ca economia Statelor Unite tine prizoniera lumea, pentru un punct de vedere minor", sustine un analist citat de CNBC. In centrul negocierilor par sa stea ratiunile politice, si nu principiile economice.

"La ceea ce asistam astazi este de fapt o batalie in cursa pentru Casa Alba, un pas premargator in razboiul electoral din 2012. Este o chestiune 100% politica", a punctat un alt specialist citat de site-ul american.

"Membrii ambelor partide politice sunt constienti ca trebuie sa mareasca plafonul de indatorare, ca trebuie sa limiteze cheltuielie. Nu este nimic de dezbatut in cazul acestor aspecte", a mai adaugat acesta.

Chiar daca Statele Unite vor rata data limita de 2 august, intrarea SUA in incapacitate de plata va fi temporara.

"Default-ul va dura o zi sau doua, republicanii ar face asta doar pentru sublinia un punct de vedere", spun analistii care au raspuns la apelul CNBC.

Economistii din cadrul JP Morgan Asset considera ca SUA are capacitatea de a-si finanta singura datoria.

In cele din urma, nu e vorba despre nivelul datoriei, ci despre capacitatea guvernului american de a finanta aceasta datorie. Istoria, insa, ar putea oferi cateva indicii referitoare la felul in care se va termina criza prin care trece acum continentul american.

"Am mai vazut scenariul acesta o data, acum 16 ani, in timpul administratiei Clinton", a precizat vicepresedintele unei firme de investitii.

In mod ironic, in ciuda controverselor declansate de masura adoptata de presedintele american de la acea data, Bill Clinton, un an mai tarziu, americanii realizau primul excedent bugetar din ultimele decenii, primul dintr-o serie de patru, create in perioada 1996-2000.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#barack obama, #casa alba, #criza datorii, #presedinte, #sua , #stiri Barack Obama