SUA vor ca UE sa renunte la Nabucco in documentele oficiale

Joi, 19 Martie 2009, ora 09:40
1123 citiri
SUA vor ca UE sa renunte la Nabucco in documentele oficiale

Presedintele Obama a dorit unificarea tuturor initiativelor energetice sudice intr-un singura formula, care sa cuprinda toate alternativele, pentru a da Moscovei un semnal ca nu doreste confruntarea, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta un membru al Consiliului German pentru Politica Externa.

Prin inlaturarea nominalizarii proiectului Nabucco in documentele oficiale ale UE si comasarea lor intr-o formula de natura sa cuprinda toate traseele sudice alternative, administratia presedintelui american, Barack Obama, a dorit sa nu creeze un "camp de confruntare geopolitica, intr-un moment in care Rusia este mai importanta decat oricand pentru rezolvarea problemei iraniene si a altor dosare, a declarat pentru Nezavismaia Gazeta Alexander Rar, seful Departamentului de programe destinate Rusiei si CSI din Consiliul German pentru Politica Externa.

Potrivit oficialului german, germanii, italienii si francezii, care "nu au dorit niciodata sa se certe cu Rusia din cauza proiectului Nabucco, folosesc momentul in care noua administratie de la Washington nu mai sprijina tarile baltice si Polonia, sustinatorii activi ai proiectului, pentru a inlatura acest diferend intre ei si Moscova".

"Este semnalul unei noi atmosfere, pline de speranta, in relatiile dintre Occident si Rusia", a mai declarat Alexander Rar cotidianului moscovit. Citand "surse diplomatice europene", publicatia rusa sustine ca inlaturarea mentionarii proiectului Nabucco din documentele europene a fost facuta la initiativa cancelarului german, Angela Merkel, care sustine ca "nu trebuie cheltuiti banii comuni pentru proiecte de care Berlinul nu este foarte interesat".

Proiectul constructiei gazoductului european Nabucco reprezinta o povara suplimentara si nu rezolvarea problemelor de securitate energetica ale Europei, declara miercuri si seful Comitetului de politica externa din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Konstantin Kosaciov, potrivit RIA Novosti.

"Chiar daca acest proiect va fi realizat, el va reprezenta o povara suplimentara si nu rezolvarea problemelor pe care le intampina statele membre UE in domeniul securitatii energetice", a declarat miercuri Kosaciov comentand decizia UE de a retrage de pe lista proiectelor cu finantare europeana nominalizarea specifica a gazoductului Nabucco, inlocuit cu formula mai generoasa "coridioare energetice sudice".

Potrivit lui Kosaciov, decizia europeana "nu este o surpriza". Romania a blocat consensul luni, la discutiile din cadrul reuniunii ministrilor de externe ai UE care urmau sa adopte proiectul de concluzii al summitului european de primavara, pentru ca in document, la capitolul energetic, nu se mai face referire strict la proiectul Nabucco, formula "pachetul Nabucco" fiind inlocuita cu sintagma "coridoare energetice sudice".

Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, a explicat ca Romania nu poate accepta adoptarea pachetului de proiecte energetice fara proiectul Nabucco, adaugand ca dialogul va continua pana la summitul de joi, pozitia Bucurestiului fiind sustinuta de mai multe tari, intre care Austria, Polonia si Slovacia. "Nu este vorba de o blocare, dialogul va continua, atat in structurile europene cat si in plan bilateral", a spus ministrul Diaconescu.

"Nu intelegem carui interes politic ii serveste modul cum este mentionat Nabucco in acest dosar", a adaugat seful diplomatiei romane. Vicepremierul ceh pentru afaceri europene Alexander Vondra, a carui tara se afla la presedintia UE, s-a declarat luni optimist ca liderii UE vor aproba la summitul de primavara, de joi si vineri, pachetul de relansare economica de 5 miliarde de euro, ce contine o lista de proiecte energetice, unde proiectul Nabucco a fost inlocuit cu formula "coridorul sudic".

"Vom sprijini in continuare Nabucco si nu am discutat de niciun alt traseu sudic", a raspuns vicepremierul ceh la intrebarea daca formula "coridorul sudic" se refera la South Stream, proiectul Gazprom dezvoltat in replica la Nabucco, gazoductul ce ar trebui sa reduca dependenta energetica a UE de Rusia.

In acceptiunea Comisiei Europene, din coridorul sudic ar face parte, pe langa Nabucco, interconectorul de gaz Turcia-Grecia-Italia, precum si o eventuala conducta transcaspica, ce ar face conexiunea intre Turkmenistan si Azerbaijan, alimentand apoi Nabucco.

"Exista un grup puternic de state care doreste ca Nabucco sa faca parte din acest pachet", a spus Vondra, referindu-se la pozitia Romaniei, Austriei, Poloniei si Slovaciei de a insista ca Nabucco sa fie nominalizat pe lista.

Vorbind insa despre modul in care cele 200 de milioane de euro ar ajuta Nabucco, Vondra a recunoscut ca "in aceasta faza initiala, e mai mult o chestiune de sprijin politic.

Chiar daca facem rost de toti banii, tot nu va fi suficient", a spus el, facand referire la dificultatile de a contracta destule cantitati de gaz si la opozitia fatisa a Rusiei fata de acest proiect care i-ar submina monopolul asupra gazului din regiunea caspica. Insa statele membre au fost mult mai divizate decat a dorit sa recunoasca ministrul ceh.

"Cam 50% dintre statele membre au avut obiectii, din varii motive. Germania nu sustine pachetul pentru ca nu are niste termene clare. Asta desi, chipurile, e un pachet anticriza care ar trebui sa creeze locuri de munca si sa aiba un impact in 2009-2010. Dar deja Comisia prevede ca unele finantari sa mearga pana in 2015. E absurd", a declarat pentru NewsIn un diplomat european. 

#proiect, # gazoduct, # summit, # economie , #stiri Barack Obama