SUA vrea sa previna o noua criza prin noi legi ale sistemului bancar

Duminica, 13 Iunie 2010, ora 21:27
1300 citiri
SUA vrea sa previna o noua criza prin noi legi ale sistemului bancar

 Autoritatile de la Washington incearca sa ajunga la un numitor comun in ceea ce priveste noile legi ale sistemului bancar american, menite sa previna o viitoare criza economica mondiala, informeaza Newsin.

De la tranzactiile exotice ale marilor banci si pana la cardurile bancare, cateva probleme contradictorii ar putea determina perturbarea echilibrului politic si asa sensibil, pe masura ce legislativul Statelor Unite incearca sa gaseasca un numitor comun propunerilor disparate venite dinspre Camera Reprezentantilor si Senat pentru reformarea pietelor financiar-bancare.

Forma legislativa finala, pe care Presedintele Barack Obama o asteapta pana pe 4 iulie, are ca scop prevenirea unei noi crize financiare de proportii, asemanatoare celei din 2008, care a condus la o grava recesiune.

Deputatul Barney Frank, presedintele comisiei responsabile cu rezolvarea diferentelor dintre cele doua pachete de legi si senatorul Christopher Dodd, care supravegheaza pachetul inaintat de senatul american, trebuie sa contracareze eforturile reprezentantilor industriei financiar-bancare, care incearca sa dilueze forma finala a legii.

In acelasi timp, cei doi trebuie sa mentina o coalitie in cadrul Senatului, in conditiile in care la aceasta actiune participa doar patru republicani.

De obicei, pachetele de legi trec rapid prin Senat. De aceasta data, versiunea inaintata de Senatul american a fost mai aspra decat cea a Camerei Reprezentantilor. In aceasta situatie, deputatul Frank a fost de acord cu folosirea proiectului emis de Senatul SUA ca baza pentru noul proiect normativ.

"In tot acest proces, a fost evidenta dorinta membrilor celor doua camere de a nu fi vazuti votand in favoarea bancilor", a declarat Edward Mills, analist pe politici financiare in cadrul FBR Capital markets.

Industria financiara nu este deloc straina celor care lucreaza la realizarea pachetului final de legi.

Cel putin 56 de membri de lobby ai sistemului bancar au lucrat in staff-ul personal al celor 43 de membri ai Congresului responsabili sa finalizeze proiectul final de lege in urmatoarele doua saptamani, conform unei analize realizate de doua asociatii non-guvernamentale specializate si in supravegherea activitatii Congresului, Public Citizen si Center for Responsive Politics.

In plus, ultima din asociatii a mentionat intr-un raport propriu ca o parte a celor responsabili cu rezolvarea diferentelor dintre pachetele inaintate de cele doua camere au primit, in total, peste 112 milioane de dolari pe parcursul ultimelor doua decenii, din partea comitetelor de actiune politica sau a industriilor afectate de respectivele legi.

"Va fi foarte dificil sa impiedicam interesele de grup, reprezentate de unii membri ai legislativului care incearca sa introduca prevederi mai laxe", a declarat Travis Plunkett, director legislativ al Federatiei Consumatorilor din America. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sua, #criza, #banci, #sistem bancar, #obama , #stiri Barack Obama